![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 11.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Więc tak, mam takie nurtujące mnie pytanko.. Nie jestem może aż tak bardzo zaawansowany w php ale znam je dosyć dobrze i od jakiegoś czasu korzystam z klas. Teraz przykładowy kod:
I teraz zawartość jakisplik.php
Oczywiście przyjmujemy że $usr->nick od razu po zainicjowaniu ma przypisaną wartość.. Teraz właśnie nie wiem do końca (Nie znam sie aż tak na obiektach) ale moim zdaniem w pliku dołączonym przez include
powinno wyświetlić mi nick (a tak się nie dzieje).. gdyż wcześniej zainicjowałem ten obiekt.. Natomiast działa to dopiero gdy zainicjuje nowy obiekt w includowanym pliku.. Gdy tworzenie nowego obiektu nie wiąże się z wykonaniem operacji to ok.. Ale gdy np przy tym jest już wykonywana operacja na bazie pojawia się problem.. Czy ktoś mógł by mi to wytłumaczyć w prosty sposób? Zadowolę się nawet teorią bez przykładów, chociaż przykład mile widziany ![]() z góry thx i pozdro |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 0 Dołączył: 24.10.2008 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pokaż klasę
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@up
A co to ci da? ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 11.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No własnie.. Klasa tutaj nie ma znaczenia raczej.. Chodzi o działanie....
Dodam że klasa oczywiście działa.. bo gdy robie to bezpośrednio bez includowania to wyświetla mi nick. może jak CI to ma coś pomóc to przyjmijmy że klasa wygląda tak
Może być? ![]() Ten post edytował deejay4net 15.11.2008, 14:28:15 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ustaw zmienna nick w klasie user jest typu public to powinno zadziałać.
Ten post edytował vokiel 15.11.2008, 14:29:14 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 7 Dołączył: 25.12.2004 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli masz mniej więcej coś takiego:
test.php:
class.php:
include.php:
Po wykonaniu test.php wyświetla się "Test" czyli tak jak powinno, nie ma innej możliwości. Ten post edytował Noddi 15.11.2008, 15:23:45 -------------------- "Yes, experience matters. No, one year repeated fifteen times does not count."
bartoszlugowski.com |
|
|
![]()
|
|
no własnie nie wyswietla mi sie test dlatego napisalem posta..
Dodam że plik jest includowany przez inną klasę także public Czyli cos w tym stylu
Może utrudniam sobie życie ale takie użycie ułatwia mi później modyfikacje całości.. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jaką masz wersję php? I daj wyświetlanie wszystkich błędów, zobaczymy co php powie.
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 7 Dołączył: 25.12.2004 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No bo to nie ma prawa Ci działać.
Możesz zrobić tak: include.php:
test.php:
Dopiero wtedy "includować" plik include.php (u Ciebie "jakisplik") w innym miejscu. Ten post edytował Noddi 15.11.2008, 15:47:27 -------------------- "Yes, experience matters. No, one year repeated fifteen times does not count."
bartoszlugowski.com |
|
|
![]()
|
|
jaką masz wersję php? I daj wyświetlanie wszystkich błędów, zobaczymy co php powie. ![]() Bez przesady.. nie z takimi pytaniami ![]() php 5.2.6 , nie wyrzuca żądnego błędu , po prostu nic nie wyświetla.. (oczywiście sprawdzałem to bez znaku @ w klasie) Najpierw sprawdzam takie rzeczy, później google.. a dopiero na końcu fora ![]() |
|
|
![]()
|
|
Powiem szczerze, że nie wiem. Do klasy daj require_once żeby przypadkiem nie wczytalo jej dwa razy. Ale raczej to nic nie da.
Co do wersji PHP: Temat: ArrayAccess Czasami zdażają się błędy ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Nic nie wyświetla bo w pliku "jakisplik" tworzysz pusty obiekt z pusta zmienna "nick", musisz wcześniej utworzyć obiekt "user", który albo "zincludujesz" albo zadeklarujesz w pliku "jakisplik".
-------------------- "Yes, experience matters. No, one year repeated fifteen times does not count."
bartoszlugowski.com |
|
|
![]()
|
|
Ok, albo ja namieszałem albo nikt nie zrozumiał co chciałem..
![]() ![]() ale thx za dobre chęci ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 12:43 |