|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 0 Dołączył: 23.02.2005 Ostrzeżenie: (10%)
|
Witam.
Postanowiłem przebudować mój aktualny system CMS i stworzyć nowy system szablonowy oparty o Composite View. Jestem na etapie projektowania i chciałbym dodać funkcjonalność pomocników w warstwie widoku. Jestem ciekawy, jak radzicie sobie z zakresem widoczności helperów i innych klas w systemie. Przypuśćmy, że klasa widoku zwie się View. Posiada ona metodę render() do parsowania pliku z szablonem. Plik ten jest następnie ładowany poprzez include(). Wszystkie klasy w systemie są automatycznie ładowane poprzez funkcję __autoload(). Tu powstaje właśnie pewien problem, ponieważ w szablonie mamy w ten sposób dostęp do wszystkich klas w systemie, jak i zmiennych globalnych, do których dostępu mieć nie powinniśmy, oprócz wspomnianych helperów. Jak byście ograniczyli dostęp tylko i wyłącznie do helperów z szablonu? Ten post edytował markac 14.11.2008, 15:09:23 |
|
|
|
markac Pomocnik widoku (Helper View) 14.11.2008, 14:56:42
bim2 Globalne oznacza wszędzie. Nie ma sensu starać się... 15.11.2008, 01:15:46 ![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 24.12.2025 - 03:56 |