![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 171 Pomógł: 18 Dołączył: 17.04.2006 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Poszukuję rozwiązania następującego problemu: - pobieram np. 10 rekordów z bazy (id, tytuł, opis itp) - wyświetlam je w kolumnie tworząc divy o jednakowej wysokości, powiedzmy 200px - zmienna opis może mieć różną wysokość, mieszczącą się w tych 200px lub przekraczającą tą wartość. W tym przypadku chciałbym wyświetlić tylko te 200px, a resztę ukryć i dynamicznie wczytać, odkryć (jquery) Teraz się zastanawiam jak to dobrze zrobić. Czy w php zliczać znaki nowych linii i w częściach wysyłać (problem gdy linia jest dłuższa niż szerokość diva i źle zliczy). Inną opcją jest wyświetlić "pełne" divy, sprawdzić ich wysokość i przyciąć. Znalazłem skrypcik, który mi ukrywa treść zliczając białe spacje. Ale to również źle zliczy, bo może być dużo treści, a może być wypunktowanie. Prosiłbym o jakieś sugestie. -------------------- www.fachoweuslugi.pl | www.zlec-usluge.pl | www.pokazsie.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz ustawić overflow:hidden, wtedy przytnie Ci treść w divie, a później w jquery zmienić overflow na visible.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 171 Pomógł: 18 Dołączył: 17.04.2006 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozwiązanie wydaje się banalne, ale nie mogę ustawić tego na warstwach. Jak zadeklaruje divowi z tekstem minimalną wysokosc i overflowem ukrywam zbędną wartość. Teraz np. po kliknięciu w button przypisuje argument overflow:visible. Pokazać pokaże, ale nie wysokości tła warstwy nadrzędnej. Kombinuje na setki sposobów i nic nie wychodzi
![]() -------------------- www.fachoweuslugi.pl | www.zlec-usluge.pl | www.pokazsie.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To może ustawiaj wysokość + overflow. Na początku tą mniejszą, a później już długości rodzica.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ja już wiem jak zrobię, kwestia tego, jak div z tekstem ma 200px wysokości i overflow hidden. To gdy zrobię overflow visible, treść się odsłoni, ale nie zmieni wartości height i nie pociągnie warstwy niżej. A automatycznie powinien ją zwiększyć i przesunąć niższe warstwy w dół. Jest to problem CSSowy.
Napisałem w końcu prosty skrypcik, który realizuje podstawowe założenia. http://camikazee.com/overflow/overflow.html Chciałbym prosić o jego weryfikację, możliwą optymalizację. I czy jest możliwość aby poprzez zmianę parametru height odkrywać pozostałą część warstwy za pomocą animacji, coś ala toggle(). Ten post edytował camikazee 19.11.2008, 11:39:00 -------------------- www.fachoweuslugi.pl | www.zlec-usluge.pl | www.pokazsie.pl
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.07.2025 - 15:57 |