![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 0 Dołączył: 31.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Czy istnieje coś takiego jak wsteczny post? O co mi chodzi. Mam formularz, który zawiera kilka stron do wypełnienia i są buttony dalej i wstecz. Oczywiscie mogę zrobić history back js'em, ale wtedy nie są przesyłane dane postem i tym samym do sesji (bo formularz trzymam w sesji do momentu ostatniej strony, gdzie jest sesja czyszczona). Czy ma ktoś pomysł jak to zrobić? Może jakiś JS z submit(); Pozdrawiam, |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 90 Pomógł: 2 Dołączył: 3.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zakeży jak masz skontruowany ten mechanizm np. czy przesyłasz dane z formularza do jakiegoś pliku "zbieraj_dane.php" czy przesyłasz je bezpośrednio między stronami.
W każdym razie może będzie Ci pomocne to co napiszę: 1. Możesz zrobić dwa przyciski "submit" i nadać im atrybut "name" wtedy jeśli korzystasz z pliku "zbieraj_dane.php" możesz na tej podstawie rozpoznać do jakiego formularza należy przekierować stronę. <input type="submit" name="action" value="Idź do kroku 2"> <input type="submit" name="action" value="Idź do kroku 4"> 2. Możesz użyć JavaScript i zmienić np. atrybut "action" formularza: i przyciski są jeszcze inne możliwości, ale myślę, że te są najbardziej optymalne. Ten post edytował johnson 13.11.2008, 13:20:55 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wysyłasz normalnie postem, potem przepisujesz z $_POST na $_SESSION, i jak ktoś kliknie wstecz (np zwykły link) to wpisujesz dane z sesji w dane pola.
Czyli jeśli ktoś wejedzie np na 1 część formularza, i nie ma zapisanych w sesji zmiennych, to wyświetlasz czysty form Ale jeśli już w sesji jest coś zapisane (czyli był np na drugiej stronie, a teraz wraca do pierwszej, to wpisujesz w pola podane wczesniej dane) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 0 Dołączył: 31.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
johnson
Nie używam php do zbierania danych i działam tylko na jednym pliku php, w który wpisany jest cały formularz i kolejne podstrony, ale przykłady, które mi podałeś mogą być przydatne i przetestuję je dzisiaj zaraz po pracy ![]() Napisze co i jak. vokiel - zupełnie nie trafiłeś w to o co mi chodziło ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 00:31 |