![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 13.11.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na początek się przywitam. Hello. Mój pierwszy post na forum.
Bardzo proste Nie ![]() If nazwa_kolumny is not null then alter .... -------------------------------------------------------------------------- Problem rozwiązany ![]()
[/b]-------------------------------------------------------------------------- Wykonywanie wile razy tych samych skryptów - ciąg dalszy. A co z dodawaniem kolumny która została już dodana ? Znalazłem gdzieś w sieci to:
i właściwie działa ale czy nie ma jakiś warunków na to czy wogóle wykonywać dane zapytanie, obsługa exception chyba nie jest zbyt profesjonalne ? -------------------------------------------------------------------------- zapewne rozwiązanie będzie analogicznie jak w pierwszym z problemów Ten post edytował Gabriel 13.11.2008, 09:22:40 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 104 Pomógł: 3 Dołączył: 13.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A dlaczego nie po prostu Audit ?
Kod AUDIT ALTER TABLE ON schemat.nazwa_tablicy by access whenever successful; I pozniej moglby stworzyc sobie Perspektywe na AUDIT TRAIL na tylko twoja tabele i problem rozwiazany |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 13.11.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No nie wiem czy to jest taki najprostszy sposób rozwiązania mojego problemu (w ogóle problemów z koniecznością wykonywania skryptów czasami wielokrotnie) ustawienie audytu
po pierwsze spowalnia bazy, wymaga odpowiednich uprawnień (większych niż tradycyjny użytkownik bazy,ale do końca nie wgryzałem się co jest niezbędnym minimum), no i chyba to jest dość zawiłe sprawdzać w ten sposób co kto zrobił, nie wiele to rozwiązanie różni się od mojego w którym czytam tablicę USER_TAB_COLS Ale mimo wszystko dzięki za odpowiedź, każda informacja jest przydatna, zmusza do myślenia, kombinowania szukania. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 23.06.2025 - 09:25 |