![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W tutorialu do pewnego skryptu znalazłem taki oto punkt:
Krok 6: Dodaj instrukcje cron aby plik cron.php był wykonywany co pewnien czas.. To konieczne, aby automatycznie konczyć aukcje, wysyłać powiadomienia itp. Przykład crona niżej 15 0 * * * GET http://twojadomena.com/cron.php > /dev/null [/size] [size="2"]Może mi ktoś powiedzieć jak mam dodać instrukcję cron ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Okresowe uruchamianie skryptów
To powinno Ci wszystko wyjaśnić. Poza tym jak poszukasz na forum/google, znajdziesz dużo informacji na temat crona. -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przyznam się bez bicia że słabo znam PHP i sprawy z tym związane a niestety potrzebuję szybko zainstalować skrypt i to jest jedyny punkt, którego nie rozumiem. Byłbyś tak miły i powiedział mi w najprostszy możliwy sposób jak mogę zainstalować crona ?
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Odpowiedź jest w moim poprzednim poście. Jeśli go przeczytałeś, to powinieneś wiedzieć "co i jak". A jeśli coś było niezrozumiałe to odsyłam do google.
-------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Problem nie ma zadnego zwiazku z php ani mysql. Przenosze.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Przeczytałem post i dzięki za reakcję ale dość sporo rzeczy było nie jasne bo zwyczajnie na co dzień nie mam styczności z tego typu sprawami, czy nie mógłbyś mi tego objaśnić w kilku zdaniach ? Chciałbym aby skrypt był aktualizowany co powiedzmy minutę.
|
|
|
![]()
|
|
Kod 5 * * * * /usr/bin/php /home/uzytkownik/skrypty/skrypt1.php Oczywiście należy pamiętać o zmianie ścieżki na odpowiednią.
-------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
|
|
![]()
|
|
Dzięki wielkie, tylko teraz dwie wątpliwości
![]() a) gdzie to wkleić ? ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Na jakim systemie operacyjnym chcesz uruchomić tego crona? Na Windowsie? Jeśli tak, to nie pomogę, ponieważ wszystkie nakładki, które mają udawać crona są moim zdaniem o kant d... rozbić.
|
|
![]()
|
|
Zassałem skrypt i tak już to było. Jak już mówiłem nie znam się na tym. Tylko to zastałem po rozpakowaniu
![]() ![]() Ten post edytował Inferno25 11.11.2008, 23:04:02 |
|
|
![]()
|
|
Jak już pisałem wszystko jest w artykule:
Kod crontab -e Wpisujesz to w konsoli.
|
|
![]()
|
|
Czyli w pliku run.bat ?
|
|
|
![]()
|
|
Czyli w pliku run.bat ? Nie. W linuxowej konsoli. Jeśli robisz to pod Windowsem, to nie pomogę, ponieważ nie używam żadnego narzędzia udającego crona. -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 00:57 |