![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 0 Dołączył: 29.09.2006 Skąd: Oława Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Co byscie jeszcze dodali/poprawili/usuneli do zabezpieczenia przed ponownym oddawaniem glosow przez tą sama osobe np w sondach lub toplistach?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 690 Pomógł: 81 Dołączył: 6.04.2005 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm najlepiej zrobić rejestracje userow
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 0 Dołączył: 29.09.2006 Skąd: Oława Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 690 Pomógł: 81 Dołączył: 6.04.2005 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak wiec odpowiedź jest prosta
![]() ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
lepszy 1-2% realnych głosów niż 100% fałszywych. : - )
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Daj pytanie: "Głosowałeś już?"
Jeśli ktoś wybierze Tak to pokazujesz wyniki, jeśli wybierze Nie to pozwalasz głosować ![]() Nie ma lepszej metody. Każda inna jest tak samo denna i łatwa do obejścia :-) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Panie Mike, ale skąd użytkownik ma wiedzieć, że głosował jak nie zna wynikow i głosujących?
![]() Możesz w jakiś sposób monitorować statsy i jak zauważysz, że w 1 min jest 100 głosów to cofasz do poprzedniej formy, tzn. usuwasz te 100 głosów -------------------- |
|
|
![]()
|
|
tak wiec odpowiedź jest prosta ![]() ![]() ![]() Myslalem nad pobieraniem nr karty sieciowej... ale to tez mozna zmienic... ale nie popadne jeszcze w taka paranoje... mam nadzieje ze te rzeczy ktore wyzej zaproponowalem w jakis sposob utrudnia oszustwa osobom, ktore beda sie chcialy podjac tego zadania ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Cytat Myslalem nad pobieraniem nr karty sieciowej Rotfl ![]() Ludzie moze zamiast super zabezpieczec jakies ankiety lepiej zabezpieczac wazniejsze czesci skryptow, oczywiscie to co napisales w pierwszym poscie wystarczy potem dodawanie zbednych odpowiedzi do ankiety HaxioRowi sie znudzi a nie mysle zeby byli az tak naiwni -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 392 Pomógł: 7 Dołączył: 11.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja mam nadzieję, że w swoim skrypcie nie traktujesz tych "zabezpieczeń" indywidualnie, ale zbiorowo jako jedno zabezpieczenie.
Chodzi mi o to, że np. jeśli ktoś na twojej stronie zagłosowałby posiadając przeglądarkę Firefox 3.0.4, a później inna osoba o identycznej przeglądarce próbowała by zagłosować wyskoczyłby jej komunikat, że już głosowała chociaż w rzeczywistości tak nie było. A wszystko to dlatego, że skrypt ma już taką przeglądarkę zapisaną. Co innego jak dana przeglądarka jest przypisana do numeru IP i nazwy hosta. Mam nadzieję, że prawidłowo wytłumaczyłem. ![]() A co do twojego pytania. Nie potrafię ci odpowiedzieć, ale jestem ciekaw czy są jeszcze jakieś inne metody zabezpieczenia tego rodzaju skryptu. ![]() -------------------- Jeśli Ci pomogłem wciśnij
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 25 Dołączył: 4.07.2007 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Można mieć pamięć kiepską ale aż tak krótką? :-) Są na tym świecie dziwy o którym nie śniło się filozofom ![]() Nie warto czegoś takiego zabezpieczać. Lepiej zabezpiecz bezpieczeństwo całej stronki. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 4 Dołączył: 30.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ip, ciastko i user_agent wystarcza do tego żeby 95% osób nie umiało sobie z tym poradzić a pozostałe 5% może i bedzie próbować ale za pewne szybko im sie to znudzi
|
|
|
![]()
|
|
ip, ciastko i user_agent wystarcza do tego żeby 95% osób nie umiało sobie z tym poradzić a pozostałe 5% może i bedzie próbować ale za pewne szybko im sie to znudzi tak też testuje moją wersje skryptu: IP Ciacho z hosta zrezygnowalem poniewaz z tego co mi sie wydaje HOST = IP (jeśli jestem w błędzie proszę mnie poprawić) co do informacji o przeglądarce i systemie ostatecznie nie znalazłem dla tej informacji konkretnego miejsca w tym skrypcie a tu jak to wyglada (mile widziane wszelkie modyfikacje z krotkim komentarzem)
Do bazy zapisuje narazie wszystkie informacje wymienione powyżej ale te, które uznam za niepotrzebene zostanąskasowanie (to jeszcze wersja testowa skryptu ![]() Ten post edytował Gigante 24.11.2008, 11:26:34 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 134 Pomógł: 0 Dołączył: 24.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pytanie laika:)
Załóżmy ze napisze podobnie jak kolega wcześniej (nie traktujcie jako plagiat) traktuje kod powyzszy jako wzor? To mam pytanie czy na poczatku pod $ip jest zapisywany ip tak: $ip=$_SERVER['REMOTE_ADDR']; ![]() I czy dobrze rozumiem ze ten kod powinien byc w tym pliku ktory podpinam pod action w formularzu? -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 09:28 |