![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 12 Dołączył: 11.01.2005 Skąd: Zduńska Wola Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich.
Mam problem z walidacją formularza, mam taką klasę:
oraz sprawdzanie wysłanego formularza [cała akcja]:
Mój problem polega na tym, że według tego tekstu: http://www.symfony-project.org/book/forms/...Form-Validation po nie przejściu walidacji (czyt. pole nick jest puste lub wartość jest krótsza niż 4) automatycznie powinien zostać wygenerowany formularz wraz z komunikatem o błędzie przy polu, którego on dotyczy. Niestety tak się nie dzieje. ![]() Mógłby mi ktoś z tym pomóc? Gdzie mam błąd, ew. w jaki inny sposób wprowadzić walidację formularza dla Symfony 1.1? Wiem, że ten temat był już wałkowany wiele, wiele razy, niestety nigdzie nie znalazłem rozwiązania mojego problemu. Pozdrawiam, Virti Ten post edytował Virti 11.11.2008, 12:05:56 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 879 Pomógł: 189 Dołączył: 14.06.2006 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przede wszystkim strasznie dziwny kod. Pomieszane wersje symfony, nie przekazujesz obiektu usera do obiektu formularza.
Nie wiem czemu nie wyświetlane są błędy, bo nie wiem jak wyświetlasz formularz. Zacznij od pokazania tego. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 12 Dołączył: 11.01.2005 Skąd: Zduńska Wola Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Formularz jest generowany admin-generatorem, z pliku yml:
Kod generator: class: sfPropelAdminGenerator param: model_class: User theme: default fields: nick: required: true required_msg: This field is required sfStringValidator: min: 3 min_error: This nick is too short (3 characters minimum) max: 16 max_error: This name is too long. (16 characters maximum) description: type: textarea_tag params: rich=true help: Short description of the user edit: display: "Authorization": [nick,_password] "Other": [name,description,mail] "Watermark": [watermark] Co do pomieszanych wersji symfony, masz rację, po prostu w pewnym momencie jechałem z dokumentacji i każdej innej strony jaką spotkałem po drodze, stąd ten syf ![]() Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 879 Pomógł: 189 Dołączył: 14.06.2006 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Teraz to przegiąłeś. Formularz masz z werjsi 1.1 a admin generator z 1.0. To nie zadziała.
Wersja 1.1 jest wersją przejściową. Zacznij korzystać z 1.2, co prawda beta, ale zanim nauczysz się z tego frameworka korzystać to wszelkie błędy zostaną naprawione. W tej wersji admin generator w pełni działa z nowymi formularzami. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 07:29 |