Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> optymalne rozwiazanie - drzewka
rzseattle
post 23.01.2004, 22:53:53
Post #1

Grupa: Przyjaciele php.pl

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Ostatnio zastanawialem sie nad optymalnem rozwiazaniem dla wyswietlania drzewka. Mam w bazie tabele z grupami ktora poziada kolumne parent_id. Dzieki temu moge dowolnie zagniezdzac gurpy jedne w drugich (najwyzej stoja te z parent_id = 0) .

Teraz pobieram sobie to wszystko z bazy i zastanawiam sie w jaki sposob zformatowac tablice z wynikami aby smarty bez problemu (czytaj duzej ilosci kodu) mi ja wyswielil. Do tej pory mialem cos takiego
Kod
grupa nadrzedna |

|

-dzieci |

|

-dziecko 1 |

|          |

|          - dzieci...

|

-dziecko 2 |

|

- dzieci...

No ale taka tablica jest dosyc niewygoda w uzyciu. Chcialem ja miec bardziej plaska. Myslalem nad tym zeby wstawiac ilosc dzieci i tworzyc cos w rodzaju stosu.
Nadzedna -> 4 dzieci -> umiesc na stosie 4 -> dziecko -> ilosc swoich dzieci 2 -> umiesc na stosie 2 ->wyswietlone dwoje dzieci -> zdejmi ze stosu 2 -> dekrementuj zmienna najwyzej na stosie i lec dalej.

Ale jak pewnie zauwazlyliscie to jest niezle kombinactwo winksmiley.jpg , a jak znam zycie to istnieje pewnie jakis banalny sposob. No i wlasnie chcialbym spytc czy ktos takowego nie zna smile.gif ?

--------------------
"Real children don't go hoppity-skip unless they are on drugs."
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 31.07.2025 - 07:54