![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 21.06.2008 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, zamierzam
zrobić taką małą stronkę z tutorialami na różne tematy, Mam już szatę graficzną etc. Ale teraz jest problem, myślałem, że sobie poradzę ... jednak nie wychodzi mi w php ;p Zależy mi na takim skrypcie, tzn. tam rejestracja i logowanie, to sobie jeszcze poradze jakos ;p ale już np. mamy usera i chce zeby własnie tylko dla zalogowanego usera była opcja dodaj artykuł , i tutaj się pojawiają schody ![]() nie wiem, jak napisać coś takiego opcja "Dodaj artykuł", po zalogowaniu i aby przy dodawniu artykułu, było można wybrać kategorie do której chce się wybrać tutka, i potem, na stronce zeby było cos takiego kategoria (5) // nazwa kategorii a w nawiasie ilość ile w niej jest artkułów ;D mam takie oto pytanka, - Czy takie coś jest trudne ? - Czy ktoś ze chciałby mi pomóc ?! ;d ----- Z góry przepraszam za moje zielone pytania, szukałem podobnego tematu ale nie znalazłem... Ten post edytował ayeo 10.11.2008, 21:40:55
Powód edycji: poprawienie błędu ortograficznego w tytule
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 141 Pomógł: 17 Dołączył: 2.04.2008 Skąd: z Zabrza Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie jest to trudne jeśli znasz chodź trochę PHP i MySQL. Przy logowaniu ustaw sesje, następnie przy wyswietlaniu linka / dodawaniu artykułu sprawdzaj czy jest przypisana jakaś wartość. Może to wyglądać np tak:
Kategorie i artykuły najlepiej przechowywać w bazie danych i podczas dodawania artykułu wyświetlasz wszystkie kategorie, coś w rodzaju:
Z wyświetlaniem tez nie pownieneś mieć problemu, po raz kolejny pobierasz informacje z bazy danych i jes wyświetlasz, aby obliczyć ilość artykułów w danej kategori, najlepiej zliczyć liczbe rekordów w bazie danych, którę przypsaine są do danej kategori.
Gdzie $id to id kategorii. Jeśli potrzebujesz wiecej wyjaśnień to pisz. Ten post edytował lukaszgolder 10.11.2008, 00:01:54 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 21.06.2008 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzięki za pomoc ;p
juz mniej wiecej wiem o co chodzi z tymi sesjami, możesz mi tylko bardziej napisać co i jak zrobić z tą opcja dodaj artykuł i kategorii do niej ?! bo nie wiem od czego zacząć;p |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 53 Dołączył: 18.09.2007 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po wysłaniu artykulu wrzucasz tylko "INSERT INTO artykul SET artykul = '".$_POST['artykul']."', id_kategorii='".$_POST[''id_kategorii']."' Ten post edytował artur_dziocha 10.11.2008, 13:20:15 |
|
|
![]()
|
|
nie bardzo kumam ;d
może mi ktoś napisać cały kod, z tą opcją "dodaj artykuł" i zapytanie jakie dodać do mysql ?! będę bardzo wdzięczny ! Ten post edytował rvk 10.11.2008, 20:25:47 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 53 Dołączył: 18.09.2007 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz tablice z kategoriami i ich id.
po wysłaniu
Poczytaj na forum troche Ten post edytował artur_dziocha 10.11.2008, 21:41:02 |
|
|
![]()
|
|
a w mysql co mam wpisać bo po kodzie nie bardzo widzę ;p
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 04:53 |