![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 1 Dołączył: 6.11.2008 Skąd: /etc/passwd Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, chcialem prosić o pomoc przy stworzeniu skrytpu w jakimś języku który można wykonywać przez przeglądarke.
Mam na serwerze (Debian Etch 4) w folderze /home/scripts/ skrypt o nazwie joil.sh i chciałem napisać skrypt najlepiej w PHP który np po wpisaniu w przeglądarce skryptphp.php?akcja=1 by wykonywał skrypt joil.sh a np skryptphp.php?akcja=2 wykonywał jakis inny skrypt z tego samego folderu lecz inną nazwą. Jest takie cos możliwe ? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 7 Dołączył: 4.05.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie musisz nawet uzywać PHP - wystarczy, że umieścisz swoje skrypty w katalogu cgi-bin i możesz je uruchamiać bezpośrednio z przeglądarki.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 1 Dołączył: 6.11.2008 Skąd: /etc/passwd Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Katalog cgi-bin mam zrobić w katalogu gdzie index.php ? No ale mimo to ja wole przez skrypt PHP bo nie chce zeby ktoś w jakikolwiek sposób zobaczył źródło tego skryptu .sh
A może Kod <a href="?akcja=1">JoilStart</a> + <a href="?akcja=2">JoilStop</a>
Niby działa bo wyświetla komunikaty w przeglądarce ze skryptu. Ale nic poza tym. Nie robi on to co powinien. Jak mogę to napisać by wykonywał komendy serwera? Ten post edytował debian 10.11.2008, 01:06:51 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 09:10 |