![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
mam następujący problem. usuwam sobie pliki i po każdej operacji usuwania chce sprawdzić czy katalog w którym były pliki jest pusty, jeśli tak to jego też usuwam. robię to tak:
wywala mi: Warning: rmdir(../images/2008-11-08): Permission denied in c:\usr\krasnal\www\udladzieci\admin \editgal.php a przy tworzeniu katalogu nadaje mu chmod'y 0777
nie bardzo wiem o co chodzi. aha pliki z tego katalogu normalnie usuwa tylko ma problem z tym katalogiem... -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 658 Pomógł: 37 Dołączył: 4.06.2005 Skąd: Wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam następujący problem. usuwam sobie pliki i po każdej operacji usuwania chce sprawdzić czy katalog w którym były pliki jest pusty, jeśli tak to jego też usuwam. robię to tak:
wywala mi: Warning: rmdir(../images/2008-11-08): Permission denied in c:\usr\krasnal\www\udladzieci\admin \editgal.php a przy tworzeniu katalogu nadaje mu chmod'y 0777
nie bardzo wiem o co chodzi. aha pliki z tego katalogu normalnie usuwa tylko ma problem z tym katalogiem... Zobaczy czy uprawnienia nie ulegają zmianie podczas usunięcia jednego pliku. Przed usunięciem ustaw jeszcze raz 0777 dla folderu i dopiero go wywal. Pozdrawiam Redelek -------------------- Pozdrawiam
Piotrek R |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
już tak próbowałem... ale nic. po ustawieniu:
dalej mam to samo. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Przed zmiana chmodow za pomoca funkcji chmod() ustaw sobie umask() na 0 poniewaz php moze odbierac automatycznie prawa.
-------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]()
|
|
albo ja coś robie nie tak albo coś jest zpipcone :/
i dalej mam permision denied. nawet po ręcznej zamianie chmod'a nie działa. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
-------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
|
|
![]()
|
|
nic dalej to samo. a mam pyt czy to może być powiązane z prawami do katalogu images?
-------------------- |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
a sprobuj dac
chdir(); do glownego potem unlink absolute path i sprawdz czy wszystkie katalogi "po drodze" maja odpowiednie prawa. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Hmm, nie wiem, że masz taką możliwość, ale czy nie mógłbyś tego zadania przerzucić na system?
Jeśli możesz, to obarcz tym system; sprawniej i szybciej wyjdzie. ![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
zrobiłem jak poradziłeś erix. niestety nie podziałało.
mój kod wygląda tak:
i usuwa tylko pliki, pustego katalogu już nie chce... nie wiem co robię źle. katalog na 100% jest pusty, aha testuje na krasnalu. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Permission denied in c:\usr\krasnal\www\udladzieci\admin \editgal.php No, to to nie zadziała, mój błąd - przepraszam - nie zauważyłem, że stawiasz to na windowsie... Prawdopodobnie będziesz uruchamiał wszystko na Linuksie, więc ściągnij sobie narzędzie rm z http://unxutils.sourceforge.net/ Możesz jeszcze sprawdzać na wersję OS-u. Wtedy dla windows zamiast rm -r katalog użyj rmdir /s /q katalog. No chyba, że na docelowym serwerze będą zablokowane funkcje powłoki, wtedy trzeba już kombinować z iteracją obiektów w katalogu. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Ja uzywam tego i gitara gra -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
|
|
![]()
|
|
Ale Twoja funkcja nie usunie podkatalogów...
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
kurcze głowię się i głowie nad tym nic nie wychodzi... przecież to nie może być aż tak trudne. warunek jest prosty jeśli nie ma plików w katalogu usuwa się go.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
No, jeśli nie ma plików w katalogu, to sam rmdir" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual wystarczy...
Może w ten sposób:
Ten post edytował erix 11.11.2008, 12:04:23 -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
to może ja pokaże wszystko...
usuwam z bazy ok. usuwam plik z katalogu ok. teraz chce sprawdzić czy w katalogu jest jakiś plik jeśli nie to usuwam.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ale rmdir" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual usunie katalog, jeśli jest pusty, nie ma potrzeby dodatkowego sprawdzania:
Cytat Attempts to remove the directory named by dirname. The directory must be empty, Jeśli są jakieś pliki w katalogu, to go nie skasuje i zwróci false. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 03:16 |