![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-lukasamd- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam,
mam skrypt forum, chciałbym pobrać dane: - id forum - id tematu - id posta - nazwa forum - nazwa tematu - id autora tematu - id autora postu - nick autora tematu - nick autora postu Dane są w tabelach: - users - forums - threads Niestety, ale w tabeli threads nie są zapisywane nicki ani autorów ani ostatnich postujących w danych tematach, muszę to więc wyciągnąć z dodatkowej tabeli users - chciałbym wyciągnąć całość przy użyciu jednego zapytania. Na razie mam tyle:
Jak widać, mam 2 razy pobierane user_nick, jak mam zaznaczyć, iż jedno ma dotyczyć usera z id określonego za pomocą thread_author a drugie usera z id = thead_lastuser? Ten post edytował lukasamd 8.11.2008, 18:58:05 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 202 Pomógł: 117 Dołączył: 13.04.2007 Skąd: 127.0.0.1 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
To są absolutne podstawy! Zapraszam do przeczytania manuala. Szukaj: JOIN Pozdrawiam! |
|
|
-lukasamd- |
![]()
|
Goście ![]() |
Nie chcę używać JOIN, niepotrzebne mi łączenie całych tabel. Wiem jak połączyć po wspólnym polu bez użycia JOIN.
Ten post edytował lukasamd 8.11.2008, 19:46:08 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
~ayeo dobrze prawi. Musisz ponownie dołączyć tabelę użytkowników ale tym razem na innym warunku, np.
Coś w tym stylu. Musisz tylko przystosować tą ideę do swojego zapytania. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 21:55 |