![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 1 Dołączył: 15.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
zaczalem sprawdzac strone pod katem najmniejszych błędów wiec włączyłem error reporting na:
I tu nagle szok co zobaczyłem. Sporo jakichś małych błędów typu:
Wypisałem odpowiednio według błędów: Linia 86 w index.php:
Linia 49 w strona_glowna.php:
Ślęczałem nad tym troche, szukałem w google.pl bo pewnie to częsty błąd jednakże nie znalazłem nic co by mi pomogło rozwiązać ten błąd. Móglby ktos pomoc? [/b] |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 562 Pomógł: 15 Dołączył: 8.08.2003 Skąd: Denmark/Odense Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To pierwsze możesz rozwiązać tak:
To drugi pewnie podobnie z $id_autora_artykulu1... -------------------- Prank - for the fun. Mac - for the simplicity. Deviantart - for the kick.
Life is ours, We live it our way -- Metallica |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Eh.. nie przejmuj sie takimi bledami sam mam takich pelno ale nie zwracam na to uwagi i tak nie ma to nic wspolnego z funkcjonalnoscia
-------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 562 Pomógł: 15 Dołączył: 8.08.2003 Skąd: Denmark/Odense Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
"takie błędy" mogą prowadzić do obniżenia wydajności i bezpieczeństwa twojwej aplikacji, i zazwyczaj dowodzą braku zrozumienia działania PHP. Fakt, nie ma się czym przejmować
![]() -------------------- Prank - for the fun. Mac - for the simplicity. Deviantart - for the kick.
Life is ours, We live it our way -- Metallica |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Cytat bezpieczeństwa twojwej aplikacji, i zazwyczaj dowodzą braku zrozumienia działania PHP Co do wydajnosci nie przesadzajmy jest to tylko e_notice z tekstem bledu musialoby ich byc 10k ![]() A co ma do tego bezpieczenstwo przewaznie blad e_notice do niczego nie sprowadza Oczywiscie ze nie zawsze rozumie dzialanie php...... -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 300 Pomógł: 32 Dołączył: 31.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Myślałem że każdy woli na bieżąco usuwać wszystkie warningi bo lepsze to niż przegapić coś ważnego w kupie zupełnie nie ważnych i trywialnych do porprawienia drobiazgów.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Eh.. nie przejmuj sie takimi bledami sam mam takich pelno ale nie zwracam na to uwagi i tak nie ma to nic wspolnego z funkcjonalnoscia To, że twój kod pluje notice'ami nie świadczy dobrze o tobie jako o programiście. Dla mnie kod MUSI być pozbawiony JAKICHKOLWIEK błędów czy ostrzeżeń. W przeciwnym wypadku jest po prostu partactwem i niechlujstwem w jednym. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 36 Dołączył: 28.08.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
phpion bardzo dobrze to napisał
![]() Przeważnie takie ostrzeżenie to niezdefiniowana zmienna. Co więc szkodzi sprawdzić czy ta zmienna istnieje czy nie? To tylko instrukcja warunkowa, ostrzeżenia nie będzie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 0 Dołączył: 23.02.2005 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Ten kto twierdzi, że to nie jest poważny błąd, to niech spróbuje podstawić taką pustą zmienną do zapytania sql. Gratuluję poczucia humoru i oby wasze "aplikacje" pozostały tylko na lokalnych komputerach.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 36 Dołączył: 28.08.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale markac, bazy danych to tylko niewielka część problemu. Zauważ, że praktycznie każde działanie na pustej zmiennej jakoś mija się z logiką. Jeszcze jak jest pusta to pół biedy, ale jeśli w ogóle nie istnieje?
Aha... autor tematu już uzyskał odpowiedź na swoje pytanie, więc nie ma co drążyć dalej tego wątku ![]() Pozdrawiam ![]() Ten post edytował bogdan89 9.11.2008, 01:58:23 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 03:32 |