![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 27.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Wie ktoś jak napisać pętle, która sprawdza z danego pliki .txt, czy dane słowo/link wpisany do formularza znajduje się w bazie? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 27.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po wpisaniu do textu w formularz.php leci do warunki.txt i sprawdza, czy dany link może być dodany do bazy, potem zapisuje go do baza.txt
Ma sprawdzać, czy w baza.txt istnieje dany plik/link wpisany do formularza. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
http://pl.php.net/manual/pl/function.fgets.php
Masz tu idealny przykład (przykład nr 1). Wystarczy dodać warunek $buffer == $dane_z_formularza i w przypadku spełnienia w którymkolwiek wierszu nie dopuścić do zapisu danych. Dodajesz 2 linijki i po zabawie (+ oczywiście zapis do pliku). |
|
|
![]()
|
|
Nie mam pojęcia jak to zrobić. :/
Pomógłbyś? Byłbym bardzo wdzięczny. |
|
|
![]()
|
|
Nie mam pojęcia jak to zrobić. :/ Cóż, bywa. Pomógłbyś? Wydaje mi się, że pomogłem w wystarczającym stopniu. Byłbym bardzo wdzięczny. To niestety nie będziesz. Podałem ci link do gotowego skryptu odczytującego plik linia po linii. Wystarczy, że dodasz warunek, o którym pisałem wcześniej. Jeśli warunek jest spełniony ustawiasz wartość $znaleziono = true (wcześniej, przed fopen() dajesz $znaleziono = false aby zainicjować zmienną odpowiednią wartością) i robisz break aby niepotrzebnie nie sprawdzać dalej. Po wyjściu z pętli i po zamknięciu pliku sprawdzasz wartość $znaleziono. Jeśli to false to dopisujesz nowe dane do pliku (bo nie znaleziono ich w pliku); w przeciwnym wypadku nie robisz nic. Próbuj! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Eh.. nie chce napisac jakiejs bomby bo nie sprawdzalem ani nic a dzis nie ufam mojej logice tu masz jak by to mialo mniej wiecej wygladac ale nie wiem czy zadziala:
Oczywiscie dodaj jakas filtracje to raz dwa to dodaj blokowanie pliku podczac zapisywania. P.S i nie wiem czy nie bedziesz musial zmienic zeby zapisywalo zawsze na koncu/poczatku pliku bo nie pamietam na pamiec czy tryb "w+" to robi, i kazdy link w pliku plik.txt powinien byc w nowej lini Ten post edytował marcio 6.11.2008, 18:03:35 -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.07.2025 - 18:35 |