![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 4 Dołączył: 6.11.2008 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
mam takie dwie tabelki w bazie Kod groups id INT PK groupname VARCHAR inheritance_group group_id INT // id grupy inherit_id INT // id grupy którą dana grupa dziedziczy w innych tabelkach przechowuję uprawnienia dla kazdej z gróp (ale w tej chweili to nieistotne) przykładowe dane w tych tabelkach to Kod groups: 1 grupa1 2 grupa2 3 grupa3 4 grupa4 itd a w inheritance_group 3 1 3 2 4 3 czyli każda grupa może dziedziczyć dowolną ilość grup z których każde może także dziedziczyć ich dowolną ilość potrzebuje teraz napisać procedurę składowaną która wyciągnie mi wszystkie grupy z których dziedziczy grupa podana w parametrze wejściowym (zarówno te bezpośrednio dziedziczone jak i te wyżej w hierarchii próbowałem już na kilka sposobów ale jakoś nie mogę sobie z tym poradzić. potrafię to zrobić za pomocą php-a i procedury wyciągającej tylko te z których bezpośrednio dziedzczy dana grupa ale wolałbym wyciągać to jedną procedurą da się to w ogóle osiągnąć za pomocą jednej procedury sql? Ten post edytował tomek_ 6.11.2008, 13:56:13 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 15:41 |