![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 495 Pomógł: 2 Dołączył: 5.02.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Dlaczego w IE7 poniższy kod powoduje, że nagłówek i stopka są ZNACZNIE wyższe niż faktycznie nadane im wysokości?
Próbowalem w zasadzie każdej deklaracji doctype. Dopiero gdy ją całkowicie usunąć ie7 wyświetla wszystko poprawnie. Pozostałe przeglądarki nie mają żadnych problemów dla następującego doctype: <?xml version="1.0" encoding="utf-8"?> <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd"> <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="pl" lang="pl"> -------------------- Programista Stron i Serwisów WWW oraz Aplikacji Internetowych
Specjalista ds. Pozycjonowania Aplikacji Internetowych Copywriter |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 94 Pomógł: 31 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: WAT Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bo tabele nie służą do formatowania ogólnej treści strony tylko do wyświetlania danych w tabelach jakkolwiek głupio to brzmi.
![]() ![]() @edit bregovic bo ja szybko biegam ![]() Wiem już skąd te tabelki. Temat: HTMLCSS_Nietypowy_szablon_na_divach The Night Shadow - lepiej daj do każdego tematu, który tworzysz tego linka bo będą Cię napastować za używanie tabelek. ![]() Ten post edytował YaQzi 5.11.2008, 23:39:10 -------------------- • Wszystkie wielkości świata nie są tyle warte, co dobra przyjaźń... • |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 562 Pomógł: 15 Dołączył: 8.08.2003 Skąd: Denmark/Odense Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A masz wciąż ten sam problem gdy usuniesz deklarację XML (pierwszą linię)? Poza tym, tabele dla layoutu? Naucz się CSS dla lepszej jakości życia
![]() YaQzi, masz talent do ubiegania mnie ![]() Ten post edytował bregovic 5.11.2008, 23:35:24 -------------------- Prank - for the fun. Mac - for the simplicity. Deviantart - for the kick.
Life is ours, We live it our way -- Metallica |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 495 Pomógł: 2 Dołączył: 5.02.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ah ta wyższość divów :- ) jak cudownie jest zakładąć, że ktoś laikiem jest i nie bardzo wiem w czym rzecz itd. :- ) niesttey JS w tamtym przypadku jest bezużyteczne, bo przy zmianie wielkości przeglądarki wszystko się wali :- ) stąd próbuję z tabelami...
Ciekawe jest jednak to, że IE 6 FF 3 oraz Opera 9 nie mają kompletnie żadnych problemów jedyny problem to IE 7. Problem ten obiegłem w dość prosty sposób, a mianowicie nadałem HEIGHT 100% dla komórek środkowej (pionowo) części. W ten spośob w Operze IE 6 oraz FF wszystko wygląda tak jak powinno czyli tabela całoksztaltnie ma 100% wysokości okna przeglądarki, a w IE7 niestety HEIGHT 100% jest interpretowane jako wysokośc okna przeglądarki przez co pojawia sie pasek przwijania i cała strona jest wysoka na 100% + wysokość stopki + wysokość nagłówka, jednakże ten problem można że tak to nazwę olać. MS GÓRĄ!!! ![]() PS: Tak ten sam problem gdy usunę deklarację XML. Ten post edytował The Night Shadow 6.11.2008, 00:35:47 -------------------- Programista Stron i Serwisów WWW oraz Aplikacji Internetowych
Specjalista ds. Pozycjonowania Aplikacji Internetowych Copywriter |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 06:21 |