![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 142 Pomógł: 3 Dołączył: 27.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Tworzę strone na której będą recenzje,zapowiedzi,opisy,trailery,kody. Stiwierdziłem, że najlepiej będzie dla każdego zrobić osobną tabele z uwagi na różne dodatkowe pola dla różnych zawartości. Mam więctabele:
Jednak na stronie głównej chciałbym listować najnowsze recenzje,zapowiedzi,opisy,trailery,kody w postaci: strona.pl/recenzje/title.html strona.pl/opisy/title.html strona.pl/recenzje/title.html itd. Jak teraz najepiej zrobić aby pobrać 10 najnowszych z tych kilku tabel (nie z kazdej osobno ale z wszytkich łącznie 10) i wyswietlac je z linkami jak wyzej? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wg mnie musisz w zapytaniu połączyć te zapytania do każdej tabeli w jedno zapytanie za pomocą UNION.
jeżeli chcesz mieć z tego zrobione obiekty to trochę może być ciężko:) aczkolwiek możesz kombinować, pooglądaj metody hydrate wygenerowane przez Propel. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozwiązaniem jest CMSowy sposób perzystencji.
W tabeli np. articles trzymasz wspólne dane dla tych róznych "artykułów", ich typ i wirtualny klucz obcy zależny od tego typu prowadzący do tabel trzymajacych już unikalne dane dla typu. Sposób o tyle fajny, że łatwo go rozwinąć. Propel chyba nawet posiada mechanizmy to ułatwiające - dziedziczenie tabel - ale głowy nie dam. Jeżeli nie chcesz w ten spoób to pobierasz po 10 z kazdej tabeli, łączysz je w PHP, filttrujesz też w PHP i również w PHP bierzesz już wynikowe 10 artykułów (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Cytat pobierasz po 10 z kazdej tabeli, no, albo UNIONem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/snitch.gif) Ten post edytował LBO 6.11.2008, 10:15:10 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 17:43 |