![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam,
Mam oto taki problem z konwersją tekstu... W bazie mam dane w UTF-8 i przy wyświetleniu na stronie konwertuje tekst za pomocą funkcji iconv na ISO-8859-2 i jak w tekście jest duża litera Ł to od tego momentu tekst wyświetlany z bazy znika. Po prostu ginie i nie wiem jak rozwiązać ten problem. Proszę o pomoc. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A wystarczy ustawić odpowiednio bazę, żeby od razu zwracała w takim kodowaniu jak trzeba.
|
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Czyli co trzeba zrobić??
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moze wystarczy wysłać zapytanie
|
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Niestety nie wystarczy.... (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif)
Dalej to samo... |
|
|
![]()
|
|
A jak nie konwertujesz przez iconv to tekst po dużym Ł nie znika? A może baza w ogóle nie zwraca ci utf-8 tylko co innego. Jakie masz ustawienia bazy, tabeli i komórek?
Może spróbuj niezależnej funkcji. Tu masz inny konwerter polskich znaków Ten post edytował JoShiMa 5.11.2008, 10:54:14 |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Ja nie konfertuje przez iconv to tekst po dużym Ł nie znika...
Jak dodam to zapytanie do bazy podane przez Ciebie bez iconv to w miejsce polskich znaków np. zamiast ą jest "Ä?", Ł "?(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) ?" itd. Tabele mam ustawioną na utf8_general_ci oraz komórki też na ten system porówań. |
|
|
![]()
|
|
A zmienne systemowe serwera? System kodowania znaków dla MySQL? System porównań dla połączenia MySQL? Ustawienie samej bazy?
|
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
A gdzie to mozna sprawdzić bo jestem zielony
|
|
|
![]()
|
|
w phpMyAdmin.
Próbowałeś konwertować tą funkcją do której link Ci podałam? |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
NIe próbowałem bo nie wiem jak ją wywołać... a i tak ona raczej nie rozwiąże problemu ponieważ nie zawsze UTF-8 będzie konwertowany na ISO-8859-2...
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 10:23 |