![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 254 Pomógł: 0 Dołączył: 30.12.2003 Skąd: Strzegom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
chcę sobie zrobić słowniczek pojęć technicznych w bazie danych baza ma pola: id_slowniczka litera slowo opis litera to np: A B C D itd. to ma być linkiem do wyswietlenia konkretnych wpisow oto kod: [php:1:66ad12fc1d]<?php <td class="right"> <table border="0" cellpadding="0" cellspacing="5" class="inside"> <tr> <td class="white"><h6>Słowniczek pojęć technicznych...</h6><div class="text"><br> <a href="index.php?op=11&go=2&litera=A">A</a><br> // to mialby byc link litera A <?php mysql_connect ("cosik", "cosik", "cosik") or die("Nie można połączyć się z bazą danych"); mysql_select_db ("cosik") or die("Nie można połączyć się z bazą danych"); $litera = $_GET["litera"]; $sql = "SELECT * FROM slowniczek WHERE litera = '".$litera."'"; $result = mysql_query($sql) or die(mysql_error()); while ($rekord = mysql_fetch_row ($result)) { $id_slowniczka = $rekord[0]; $litera = $rekord[1]; $slowo = $rekord[2]; $opis = $rekord[3]; } print "$id_slowniczka"; print "$litera"; print "$slowo"; print "$opis"; ?> <br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> </div></td> </tr> </table> </td> </tr> </table> ?>[/php:1:66ad12fc1d] i prawie wszystko jest ok, ale jak klikne juz na stronie litere A to wypisuje mi ze jest 5A i ostatni wpis w bazie z litery A - co jest w tym nie tak, ze nie zwraca wszystkich wynikow z litery A pozdrawiam -------------------- Bieganie jest tym co kocham najbardziej, jest dla mnie powietrzem w moich płucach, krwią płynącą w żyłach, dawką endorfin, źródłem szczęścia i celem samym w sobie... A w skrócie to jestem uzależniony od biegania.
primo gg1148730 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 0 Dołączył: 9.09.2003 Skąd: K-ce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie mozna wyswietlania danych z bazy wstawiac poza petla poniewaz wyswietli ci dane z ostatniej iteracji petli czyli ostatni rekord w bazie danych.
Ten kawalek [php:1:8077f2d110]<?php while ($rekord = mysql_fetch_row ($result)) { $id_slowniczka = $rekord[0]; $litera = $rekord[1]; $slowo = $rekord[2]; $opis = $rekord[3]; } print "$id_slowniczka"; print "$litera"; print "$slowo"; print "$opis"; ?>[/php:1:8077f2d110] zmien na [php:1:8077f2d110]<?php while ($rekord = mysql_fetch_row ($result)) { $id_slowniczka = $rekord[0]; $litera = $rekord[1]; $slowo = $rekord[2]; $opis = $rekord[3]; print "$id_slowniczka"; print "$litera"; print "$slowo"; print "$opis"; } ?>[/php:1:8077f2d110] -------------------- GG: 4985254 ICQ: 349-850-679
Warsztat : Apache 2|MySQL 5|php 5.1| |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 103 Pomógł: 0 Dołączył: 25.04.2003 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wydaje mi się że zamiast
[php:1:b676bc799a]<?php while ($rekord = mysql_fetch_row ($result)) { $id_slowniczka = $rekord[0]; $litera = $rekord[1]; $slowo = $rekord[2]; $opis = $rekord[3]; } print "$id_slowniczka"; print "$litera"; print "$slowo"; print "$opis"; ?>[/php:1:b676bc799a] powinno byc [php:1:b676bc799a]<?php while ($rekord = mysql_fetch_array ($result)) { $id_slowniczka = $rekord[0]; $litera = $rekord[1]; $slowo = $rekord[2]; $opis = $rekord[3]; print "$id_slowniczka"; print "$litera"; print "$slowo"; print "$opis"; } ?> [/php:1:b676bc799a]UPADTE: wyprzedzili mnie ![]() -------------------- r.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 254 Pomógł: 0 Dołączył: 30.12.2003 Skąd: Strzegom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pozostałem przy mysql_fetch_row i przesunąłem zamknięcie pętli i jest ok, a teraz jaką funkcją potraktować rekord litera aby po nim wstawiało separator np. -- i dopiero opis, czy lepiej od razu w bazie wpisywac z myslniikiem
![]() pozdrawiam -------------------- Bieganie jest tym co kocham najbardziej, jest dla mnie powietrzem w moich płucach, krwią płynącą w żyłach, dawką endorfin, źródłem szczęścia i celem samym w sobie... A w skrócie to jestem uzależniony od biegania.
primo gg1148730 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 0 Dołączył: 9.09.2003 Skąd: K-ce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wystarcze w ciagu
[php:1:8c26a0f520]<?php print "$litera"; ?>[/php:1:8c26a0f520] dodac po zmiennej spearator jakim chesz odzielac ta literke:) np.. [php:1:8c26a0f520]<?php print "$litera --"; ?>[/php:1:8c26a0f520] -------------------- GG: 4985254 ICQ: 349-850-679
Warsztat : Apache 2|MySQL 5|php 5.1| |
|
|
![]()
|
|
wielkie dzięki za pomoc, jeśli chcecie looknąć jak to działa to zapraszam:
http://www.divideo.com.pl/index.php?op=11&go=2 jeszcze mam mało wpisów, no ale skrypt już gotowy to wpisy to już formalność i dużu klawiaturowania ![]() -------------------- Bieganie jest tym co kocham najbardziej, jest dla mnie powietrzem w moich płucach, krwią płynącą w żyłach, dawką endorfin, źródłem szczęścia i celem samym w sobie... A w skrócie to jestem uzależniony od biegania.
primo gg1148730 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 21:52 |