![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 237 Pomógł: 11 Dołączył: 12.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Męcze się z tym badziewiem juz jakiś czas i nie chce mi to działać.
Mama tablice:
Chcę mozliwie w jak najlatweijszy sposób sprawdzić czy $table['type'] ma gdzieś wartość 0. Rozważałem in_array, array_search i array_keys i nie moge tego ogarnąc żeby działało jak należy. Aktualnie mam tak:
Ten post edytował Lombi 4.11.2008, 17:22:06 -------------------- znowu pomyliłem dwukropek ze średnikiem i starciłem pół dnia na szukanie błędu :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A to w ogóle jest poprawna konstrukcja, skoro 4 razy sobie przekrywasz te klucze to w efekcie masz taką tablice:
i warunek jest spełniony zawsze Przemyśl najpierw konstrukcję tablicy. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 94 Pomógł: 31 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: WAT Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ano... JoShiMa dobrze gada.
![]()
A sprawdzenie jest już proste.
Jeśli masz problem z tablicą, zawsze sprawdzaj czy prawidłowo ją zaprojektowałeś. print_r($nazwa_tablicy); -------------------- • Wszystkie wielkości świata nie są tyle warte, co dobra przyjaźń... • |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 8 Dołączył: 20.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A sprawdzenie jest już proste.
Jeśli masz problem z tablicą, zawsze sprawdzaj czy prawidłowo ją zaprojektowałeś. print_r($nazwa_tablicy); Ja bym jeszcze tylko dodał break; pod linią $jest = 1; żeby nie iterować się niepotrzebnie po tablicy. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 237 Pomógł: 11 Dołączył: 12.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat A to w ogóle jest poprawna konstrukcja, skoro 4 razy sobie przekrywasz te klucze to w efekcie masz taką tablice:
Z tym się raczej nie zgodze. Dodawanie wpisów do tablicy wyglada tak:
I w takiej oto tablicy z wieloma wpisami chce sprawdzić czy dana wartość instnieje. Cytat i warunek
jest spełniony zawsze To był przykład. A w takim wypadku?
Ten post edytował Lombi 4.11.2008, 21:33:21 -------------------- znowu pomyliłem dwukropek ze średnikiem i starciłem pół dnia na szukanie błędu :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 8 Dołączył: 20.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[..]
To są dwie różne tablice. Drugi zapis jest niepoprawny - tablica będzie miała tylko jeden wiersz. Porównaj sobie za pomocą print_r. Poprawny zapis to taki, jaki zaprezentował YaQzi. Jego rozwiązanie również jest prawidłowe. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie znalazłem odpowiedniej funkcji do takiej tablicy. Zawsze jednak możesz zrobić tak:
edit: michalg sądzę, że on tylko na szybkiego chciał pokazać jak ta tablica wygląda ![]()
Ten post edytował l0ud 4.11.2008, 21:54:49 -------------------- XMPP: l0ud@chrome.pl
|
|
|
![]()
|
|
Najlepiej zrozumiał mnie l0ud. Po dokładnym przeczytaniu wszystkich wypowiedzi usciułałem sposób odpowiedni dla mnie. Wszystko smiga aż miło. Dziekuję za wyprowadzenie mnie z błędu. Trudno mi wyłonić jedną osobe która pomogła, bo w sumie wszyscy sie przyczynili
![]() Temat do zamknięcia. Ten post edytował Lombi 5.11.2008, 00:43:16 -------------------- znowu pomyliłem dwukropek ze średnikiem i starciłem pół dnia na szukanie błędu :)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 7.07.2025 - 22:46 |