![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 101 Pomógł: 7 Dołączył: 16.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam,
mam taki problem z kodem, mianowicie tworząc pewien skrypt php wykorzystuję do niego funkcje, i pojawia się następujący problem przy próbie dołączenia wywołania funkcji przy pomocy kropki:
W tej sytuacji wszystko się wykona (wykona się funkcja xxx i zostanie wyświetlona 2 funkcja), tyle że nie w dziwnej kolejności - wywołanie funkcji xxx() nastąpi na "początku funkcji dll0001(), po tym zostanie wykonana (wyświetlona) pozostała część funkcji dll0001(). tak wygląda fragment źródła strony z tym kodem: proba1proba2proba3proba4proba5proba6proba7proba8proba9proba10<div class="absolute"><div class="divl0_dll0001menu">.......... Wiem, że da się to rozwiązać w sposób:
Ale z ciekawości i na przyszłość, czy może ktoś wie czy da się przy pomocy kropki wywołać funkcję? ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zastanów się chwilę nad tym co napisałeś. operator 'kropki' nie ma tu nic do rzeczy...
w funkcji xxx() przesyłasz rezultaty bezpośrednio do przeglądarki (echo ...) a w funkcji dll0001() składasz rezultat i zwracasz dopiero na końcu funkcji... twój kod dział dokładnie tak jak go napisałeś i w tym działaniu nie ma niczego szczególnego... wytłumaczę po kolei: 1. echo dll0001(); następuje wywołanie funkcji dll001() 2. w tej funkcji składasz sobie ciąg $toPrint. 3. w pewnym momencie następuje wywołanie funkcji xxx() 4. w niej masz polecenie echo - wynik leci od razu do przeglądarki (a nie do $toPrint) 5. dopiero na końcu wyświetla się zawartość $toPrint popraw funkcję xxx() na:
i będzie śmigać tak, jak potrzebujesz... -------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 101 Pomógł: 7 Dołączył: 16.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
"nevt" dzięki wielkie, rzeczywiście nie pomyślałem, kojarzyłem to z operatorem kropki, a tu zwykły brak info o wywoływaniu funkcji w funkcji, dzięki
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.07.2025 - 16:27 |