![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 14.10.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem co jest grane, sam plik pokaz.php wyświetla dane jeśli jest odpalony osobno, po włożeniu go do html-a opcją #include nie działa. Jestem poczatkujący w tym temacie więc proszę o wyrozumiałość
![]() tak wygląda kod pokaz.htm Kod <HTML>
<HEAD> <META HTTP-EQUIV="Content-Type" CONTENT="text/html; charset=iso-8859-2"> <TITLE>Strona główna serwisu</TITLE> <STYLE> h2 {font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 12pt} p {font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 9pt} </STYLE> </HEAD> <BODY> <TABLE CELLPADDING=10><TR> <TD VALIGN=TOP WIDTH="33%"> <P>prawa ramka</P> </TD> <TD VALIGN=TOP WIDTH="33%"> <H2>Artykuły:</H2> <!--#include virtual="pokaz.php" --> <P ALIGN=RIGHT><A HREF="6-09.php">wszystkie newsy</A></P> </TD> <TD VALIGN=TOP WIDTH="33%"> <P>lewa ramka<P> </TD> </TR></TABLE> </BODY> </HTML> a tak plik pokaz.php Kod <?
// Skrypt wy?wietla nag?ówki czterech najnowszych informacji, // do wykorzystania mechanizmem SSI. mysql_connect ("localhost", "root", "") or die ("Nie mo?na po??czy? si? z MySQL"); mysql_select_db ("baza") or die ("Nie mozna po??czy? si? z baz?"); $wynik = mysql_query ("SELECT * FROM news WHERE ok=1 ". "ORDER BY nr DESC LIMIT 0,4;"); while ($rekord = mysql_fetch_array ($wynik)) { print "<P><B><A HREF="6-09.php?nr=".$rekord[0]."">"; print $rekord[2]."</A></B><BR>".$rekord[3]."</P>"; print "<P ALIGN=RIGHT><I>".$rekord[1]."</I></P>n"; } ?> |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 398 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie testowałem nigdy server-side includes ale wydaje mi się, że wyważasz otwarte drzwi. Użyj funkcji include z php. Wystarczy zamienić wpis <!--#include virtual="pokaz.php" --> na <?php include('pokaz.php'); ?>.
Po kodzie widać, że robisz to po to, żeby oddzielić html'owy layout od kodu php. Do tego służą szablony. Zainteresuj się nimi. -------------------- cease this long, long rest / wake and risk a foul weakness to live / when it all comes down / watch the smoke and bury the past again / sit and think what will come / raise your fears and cast them all away
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 456 Pomógł: 0 Dołączył: -- Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Nie wiem co jest grane, sam plik pokaz.php wyświetla dane jeśli jest odpalony osobno, po włożeniu go do html-a opcją #include nie działa. Jestem poczatkujący w tym temacie więc proszę o wyrozumiałość
![]() jest to zalezne od ustawienia serwera ktore pliki parsuje. Mysle ze w twoim wypadku nie sa to *.html tylko *.shtml -------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 14.10.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety panowie nic to nie daje... manual przeszukany forum przeglądnięte... dokumentacja serwera home.pl również ... może macie jakieś innowacyjne rozwiązania
![]() |
|
|
![]()
|
|
dragossani po podmianie twojego fragmentu skryptu nie było żadnego efektu, coś mnie tknęło i podmieniłem nazwę na php i oto moim oczom pojawił efekt który chciałem uzyskać
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2002 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A czy na pewno dodałeś rozszeżenie html do spisu plików php w Apachu, które php ma kompilować?
![]() -------------------- revolution, the only solution
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 148 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2002 Skąd: starachowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobrze Ci Castor i Conrad_vme radzą, dodaj do http.conf:
AddType application/x-httpd-php .htm lub AddType application/x-httpd-php .html //w zależności jakiego rozsze. używasz albo zmień rozszerzenie na php |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 0 Dołączył: 29.08.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Standardowo w plikach *.html nie można używać HTMLA
To nowina ![]() -------------------- pozd.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: W - WA -> GRO Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Cytat Standardowo w plikach *.html nie można używać HTMLA
To nowina ![]() Jak to nie sa :?: ![]() ![]() -------------------- Zanim zadasz pytanie, zawsze wczesniej zajrzyj do manuala ( pl.php.net/manual/pl/ ).
Szukasz skryptow - www.hotscripts.com |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 148 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2002 Skąd: starachowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodziło mu chyba o domyślną konfigurację
|
|
|
![]()
|
|
Panowie może to skierować do administratorów www.home.pl to u nich właśnie takie cyrki
![]() -------------------- "Imagination is more important then knowledge"
Albert Einstein |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2002 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodziło o to, że nie można używać php, a nie HTMLa
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat Cytat Standardowo w plikach *.html nie można używać HTMLA
To nowina ![]() -------------------- revolution, the only solution
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.06.2025 - 09:16 |