![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 788 Pomógł: 1 Dołączył: 17.09.2004 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam,
Znacie może sposób na zamianę znaków narodowych na odpowiedniki łacińskie (ą=a, ł=l itp). Wiem że można strreplacem pojechać, ale to niestety nie zadziała u mnie - bo mam userów z różnych krajów (i w grę wchodza nie tylko polski znaczki)... Macie może jakiś pomysł ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
można też do tablicy to wszytsko powrzucać i odpowiednio pobierać i zamieniać.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 788 Pomógł: 1 Dołączył: 17.09.2004 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
możesz podać jakiś przykład??
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
coś w ten deseń
i tak dalej. poźniej jak spotkasz taki znak to podsawiasz z tablicy. btw. było już kiedyś na forum poszukaj. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 242 Pomógł: 0 Dołączył: 14.03.2003 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
kod znalazłem tutaj Ten post edytował mpps 24.11.2008, 23:30:26 -------------------- www.mpps.pl
park maszynowy: apache 2.2.22 | php 5.4.0 | MySQL 5.0.10 | phpMyAdmin 3.5.0 | notepad ++ | pilsner urquell |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 209 Pomógł: 37 Dołączył: 27.02.2008 Skąd: Kwidzyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ostatnio tez szukałem podobnej funkcji. u mnie egzamin zdało coś takiego:
ps - w miejscu polskich znaków mam 'krzaczki', ponieważ strona jest w iso-8859-2 //edit Sorry! nie doczytałem, że chodzi nie tylko o polskie znaki :/ Ten post edytował nitek 25.11.2008, 10:58:26 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 25.11.2008 Skąd: bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Miałam do napisania ostatnio skrypt który zamieni polskie znaki (jak i spacje) w nazwie plików.
CODE header('Content-type: text/html; charset=utf-8');
define('DIRECTORY','./'); $polish = array('ą','Ą','ę','Ę','ś','Ś','ć','Ć','ź','Ź','ż','Ż','ł','Ł','ó','Ó','ń','Ń',' '); $replace_polish = array('a','A','e','E','s','S','c','C','z','Z','z','Z','l','L','o','O','n','N','_'); $DirIterator = new RecursiveIteratorIterator(new RecursiveDirectoryIterator(DIRECTORY)); foreach ($DirIterator as $File) { $file_array = array(); $changed_file_name = ''; $file_array = explode('.',$File->getFileName()); $file_array[0] = str_replace($polish,$replace_polish,$file_array[0]); $changed_file_name = join('.', $file_array); echo $File->getPathname().' '.$File->getPath().'/'.$changed_file_name.' '; rename ($File->getPathname(),$File->getPath().'/'.$changed_file_name); } ?> |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 01:36 |