![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 137 Pomógł: 0 Dołączył: 23.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam problem z następującym zadaniem. Treść Dany jest równoległobok ABCD . Wyznacz równanie prostej AB i współrzędne C , a następnie oblicz równanie prostej CD . Robię tak Obliczam równanie prostej AB . Wzór dla przypomnienia ( x- ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Równanie prostej AB wyszło x-3y-7=0 Teraz wyliczam środek odcinka wychodzi S=(2,5 i 2,5) Jak wyliczyć współrzędne C i i obliczyć równanie prostej CD ? Ten post edytował aleo 2.11.2008, 20:19:36 -------------------- e-Partner pozycjonowanie poznań. Recon agencja reklamowa poznań & DG::Koncept tworzenie stron poznań!.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Od tego są fora matematyczne, np. forumatematyczne.pl czy matematyka.pl!
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 137 Pomógł: 0 Dołączył: 23.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
na matematyka.pl odpowiadają po kilki godzinach lub wcale
![]() Zależy mi aby ktoś objaśnił mi to zadanie . -------------------- e-Partner pozycjonowanie poznań. Recon agencja reklamowa poznań & DG::Koncept tworzenie stron poznań!.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 139 Pomógł: 24 Dołączył: 29.07.2007 Skąd: Tarnowskie Góry Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To jest całe zadanie? Bez rysunku, danych etc.?
@down: Sorry, jestem po 8h programowania i już niekoniecznie jarzę, ale jak na mój gust jeszcze coś brakuje. Bo niby jak możesz określić współrzędne C jak masz tylko dwa punkty podane? To może być gdziekolwiek. Ten post edytował TrevorGryffits 2.11.2008, 21:08:06 |
|
|
![]()
|
|
dane to a i b
A=(1 , 2) B=(4 , 3) -------------------- e-Partner pozycjonowanie poznań. Recon agencja reklamowa poznań & DG::Koncept tworzenie stron poznań!.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 24.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
C lezy na prostej rownoleglej do AB wiec wspolczynniki dwa juz masz..
ale co rozumiesz pod pojeciem ze ABCD jest dany? nie wiem po co Ci srodek odcinka |
|
|
![]()
|
|
CODE C lezy na prostej rownoleglej do AB wiec wspolczynniki dwa juz masz.. Nie rozumiem tego zbytnio czyli jakie są współrzędne C ? -------------------- e-Partner pozycjonowanie poznań. Recon agencja reklamowa poznań & DG::Koncept tworzenie stron poznań!.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 139 Pomógł: 24 Dołączył: 29.07.2007 Skąd: Tarnowskie Góry Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz już obliczone równanie prostej AB, a...
...prosta CD(na której leży punkt C) jest do niej równoległa, więc... ...musisz tak jakby tylko "podnieść" tę prostą. A... ...do tego używa się trzeciego parametru. Tego bez x, ani y. Czyli równanie prostej CD ma postać x - 3y + a = 0. Nie wiemy (i ty i my;)) o ile podnieść ta prostą. Bo mam wrażenie, że brakuje rysunku. |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
żeby obliczyć prostą równoległą musisz mieć punkt przez jaki ta prosta przechodzi inaczej nie ma bata...
podaj porządnie to zadanie a nie... porządnie czyli wszystko.... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
no dostałem to zadanie niekompletnie
![]() Ale kumam o co chodzi dzięki . -------------------- e-Partner pozycjonowanie poznań. Recon agencja reklamowa poznań & DG::Koncept tworzenie stron poznań!.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 03:15 |