![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 1 Dołączył: 17.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam plik xml z danymi produktów, potrzebuję te produkty przenieść do sklepu który posiada bazę MYSQL, Samo dodanie do bazy to nie problem tylko nie wiem wogole jak z pliku wyciągnąć dane :/ Plik z kilkoma produktami znajduje się pod adresem: http://www.arcomp.com.pl/plik.xml Chodzi o wyciągnięcie jedynie danych produktów, z częsci: <produkt id="AGDBRAGOL0017" nazwa="Golarka Braun 550 Series 5" producent="BRA" grupa="AGD-GOL" gwarancja="F024M" cena_netto="0,00" dostepny="6" dostepny_kra="0" dostepny_kat="0" data="2008-10-30" na_zamowienie="N" oferta_specjalna="N"> tak aby dane były z zmiennych o nazwach pogrubionych, oraz Aby to co jest między znacznikami:<technika></technika> było w zmiennej np. opis... np znaczniki: <parametr nazwa="System golenia" opis="Na sucho" jm="" typ="varchar"/> <parametr nazwa="System tnący" opis="Rotacyjny" jm="" typ="varchar"/> <parametr nazwa="Możliwość mycia w wodzie" opis="Mozliwośc mycia pod bieżącą wodą" jm="" typ="varchar"/> aby w tej zmiennej wygladały tak: <b>System golenia</b> : Na sucho<br> <b>System tnący</b>: Rotacyjny<br> <b>Możliwość mycia w wodzie</b>: Mozliwośc mycia pod bieżącą wodą Prosiłbym o pomoc. Dodam jeszcze ze plik ma ok 30 mb i trzeba go przetworzyć w całości. Pozdrawiam Ten post edytował przemek_el 2.11.2008, 13:26:12 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 640 Pomógł: 44 Dołączył: 8.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 1 Dołączył: 17.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pokazał mi się błąd:
Fatal error: Call to undefined function: simplexml_load_string() in /xml/aaa.php on line 8 Wpisałem kod z przykładu:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 640 Pomógł: 44 Dołączył: 8.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie masz PHP5, albo bardzo beznadziejną konfigurację PHP5
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Hmm
![]() php5 nie działała jak powinna zostało tam przez plik .htaccess zmieniona wersja php ![]() EDIT: Juz mi się udało załadowac plik ![]() ale jeszcze nie wszystko tak jak powinno ![]() Mam jeden problem i pytanie ![]() Udało mi się wyciągnąc potrzebne dane, ale tylko gdy plik wyglada następująco:
problem pojawia się gdy obejmę to w znaczniki: <katalog><katalog> Kod strony to:
Pokazuje się błąd: Fatal error: Call to a member function attributes() on a non-object in /xml/aaa.php on line 7 Linia 7 to: foreach($xml->produkt[$y]->attributes() as $a => $b) { Co moze być tego powodem? I jeszcze pytanie, jak obliczyć ilość znaczników np <parametr>? takaby pętla wiedziała do jakiego znacznika maksymalnie moze się odwołać? Ten post edytował przemek_el 1.11.2008, 19:48:49 |
|
|
![]()
|
|
print_r() twoim przyjacielem. Patrz co jest obiektem, a co tablicą a dojdziesz co i jak powinno być zapisane. Sprawdź czy $xml->produkt[$y] zawiera to co cię interesuje itp. debuguj, sprawdzaj
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Wiesz powoli zaczynam się gubić
![]() Wpisałem taki kod php:
a plik xml wyglada następująco:
i wyświetliło mi się: SimpleXMLElement Object ( ) 1 Jak mam to rozumieć? |
|
|
![]()
|
|
print_r nie potrzebuje echo. Główny element XML czyli tutaj "katalog" jest "usuwany" z całego drzewa. Masz od razu listę produktów
Kod $xml = simplexml_load_string($x);
foreach($xml as $pr) { print_r($pr); print '########################'; } -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Bardzo Ci dziękuję za pomoc
![]() ![]() ![]() Pozdrawiam ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 30.06.2025 - 05:17 |