![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 1 Dołączył: 6.04.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja to robię tak:
Aczkolwiek chętnie poznałbym lepszą metodę ![]() -------------------- XMPP: l0ud@chrome.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
może nie lepszy ale jednak zawsze można kombinować ;p
kolejny nie optymalny co prawda sposób to sprawdzanie w pętli czy to nie jest ostatni krok i wstawianie przecinka warunkowo: ($i==9)?'':','; następny to skrócenie pętli o jeden krok i dodanie ostatniego kroku poza pętlą już bez przecinka - bardziej optymalne od wstawiania warunkowego - choć raczej mniej optymalne niż przycięcie ostatniego znaku ;p - ogólnie każda droga dobra o ile prowadzi do celu - inna sprawa to optymalne rozwiązanie ;p -------------------- Jeśli twoja ręka rusza do przodu powstrzymaj swój gniew; gdy wyprzedza cię twój gniew - wycofaj rękę.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 31 Dołączył: 13.11.2006 Skąd: się znamy? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja to robię tak:
Aczkolwiek chętnie poznałbym lepszą metodę ![]() Można też np. tak:
-------------------- Goldenline: Łukasz Rodziewicz
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 108 Pomógł: 2 Dołączył: 9.05.2007 Skąd: INTERNET Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- "There are only 10 types of people in the world: Those who understand binary, and those who don't"
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 14.05.2006 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
$string = 'abcdef';
$new_string = substr($string, 0, -1); W efekcie otrzymamy: $new_string = 'abcde'; |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Tibod podaje najskuteczniejsze rozwiązanie. Nie wiecie bowiem czy ten przecinek istnieje czy nie. A operując na strstr możecie wyciąc potrzebny znak. Ja w sumie jeszcze przed rtrim zrobiłbym ogólnie trim by się ewentualnych białych znaków pozbyć z przodu i tyłu. Jeśli jednak tylko z tyłu wycinka to poszerzyłbym listę usuwanych znaków o wszystkie niedrukowalne, czyli wymienione w manualu do rtrim
![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tibod podaje najskuteczniejsze rozwiązanie. Nie wiecie bowiem czy ten przecinek istnieje czy nie. A operując na strstr możecie wyciąc potrzebny znak. sorki za oftop przy tak staryyyym temacie ;p - ale nie ja odgrzebałem - i wiemy, że ten przecinek istnieje na końcu czytając pierwszy post i sposób jego wstawiania ;p - pozdro ![]() -------------------- Jeśli twoja ręka rusza do przodu powstrzymaj swój gniew; gdy wyprzedza cię twój gniew - wycofaj rękę.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.07.2025 - 12:06 |