![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 284 Pomógł: 0 Dołączył: 25.03.2007 Skąd: Globalna wioska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Trochę lamerskie pytanie ale chcę pracować jak inni moi koledzy którzy są w ty dobrzy. Moje pytanie jest takie. Z której formuły korzystacie. Co jest bardziej profesjonalne albo wygodniejsze w użyciu oraz co przetrwa na kolejne wersji PHP: 1.
2.
oraz czy tekst wpisujecie w ("text") czy ułatwicie sobie sprawę i wpisujecie "text" w funkcji echo -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Apostrofy są bardziej eleganckie i teoretycznie szybsze. Nawiasów nie trzeba używać - bo echo nie jest funkcją. Tak więc:
Co nie zmienia faktu, że u mnie i tak za sprawą szablonów wygląda to zupełnie inaczej. -------------------- XMPP: l0ud@chrome.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 129 Dołączył: 10.01.2008 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bez nawiasów i z ' jeśli nie ma zmiennych(szybsze) lub " jeśli w tekście są zmienne, alternatywnie echo 'tekst'.$zmienna;
-------------------- Pomogłem? Kliknij przycisk Pomógł pod pomocnym Ci postem.
http://maxik.me/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 890 Pomógł: 65 Dołączył: 13.11.2005 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 284 Pomógł: 0 Dołączył: 25.03.2007 Skąd: Globalna wioska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najwygodniej jest tak pisać, by nie łączyć html z php... Dlaczego? cos_tam.php trzymać w osobnych plikach?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 869 Pomógł: 53 Dołączył: 20.10.2003 Skąd: Przeworsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja używam tak samo jak @l0ud.
Cytat Nawiasów nie trzeba używać - bo echo nie jest funkcją. Czytałem kiedyś kurs php i pisali, że echo jest to funkcja, która wyświetla tekst i jest to jedyna funkcja, która nie wymaga dawania nawiasów, ale pewnie musiał to być jakiś przestarzały kurs, gdyż na php.net piszą, że nie jest to funkcja.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 129 Dołączył: 10.01.2008 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tom:-) CHodzi o to, aby nie mieszać PHP z HTML i używać np. systemu szablonów(kod staje się dużo czytelniejszy i łatwiejszy w edycji), a takie systemy to np. OPT, Smarty etc.
-------------------- Pomogłem? Kliknij przycisk Pomógł pod pomocnym Ci postem.
http://maxik.me/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat (kod staje się dużo czytelniejszy i łatwiejszy w edycji), Eee tam... To nie zasługa parserów szablonów typu smarty (których nie polecam), a oddzielenia warstwy logiki od prezentacji. Równie czytelny i prosty w modyfikacji kod można uzyskać używając samego php (bo przecież po to on jest!) jak jest to zrobione np. w Kohanie. -------------------- XMPP: l0ud@chrome.pl
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 19:56 |