![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-lukasamd- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam,
chciałbym w pewnym serwisie magazynować dane o odwiedzających użytkownikach - jako że są mi potrzebne informacje o unikalnych odwiedzinach, wolę zapisywać IP odwiedzających. Pytanie, co jest lepsze - wrzucanie danych do bazy a potem sprawdzanie czy już tam są, czy zapis do pliku. a) baza: - wrzucenie do jednego pola jako xxx.xxx.xxx.xxx - wydaje mi się jednak, iż nie jest to zbyt dobre rozwiązanie - podzielenie adresu na 4 części i wrzucenie do poszczególnych pól, przy sprawdzaniu czy adres jest już w bazie również podział i sprawdzanie każdego pola - każdy z warunków spowoduje odrzucenie sporej ilości danych. c) plik - podobnie do bazy danych, przy sprawdzaniu wczytuję plik jako tablicę (albo całe adresy, albo z podziałem). Co jest lepsze? Wydaje mi się, że lepszym rozwiązaniem jest zrzucanie tego na bazę - robienie tablicy z powiedzmy 1-10k rekordami i jej przeszukiwanie w php raczej zbyt szybkie nie będzie. Ten post edytował lukasamd 30.10.2008, 09:01:02 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
- wrzucenie do jednego pola jako xxx.xxx.xxx.xxx - wydaje mi się jednak, iż nie jest to zbyt dobre rozwiązanie Masz rację. Wydaje Ci się ![]() - podzielenie adresu na 4 części i wrzucenie do poszczególnych pól Rozwiązanie pozbawione sensu.Najlepszym rozwiązaniem jest baza danych. Jeśli chodzi o obawy to zastanów się po co powstały bazy danych? Po to by obsługiwać duże zbiory danych. Jakbyś miał tych rekordów milion czy więcej czy to może mógłbyś zacząć się zastanawaić. A 10000? To pierdnięcie dla bazy danych. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeśli chcesz to trzymać w jednym pliku i na to co potrzebujesz spokojnie wystarczy Ci baza SQLite...
-------------------- Jeśli twoja ręka rusza do przodu powstrzymaj swój gniew; gdy wyprzedza cię twój gniew - wycofaj rękę.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 120 Pomógł: 12 Dołączył: 9.10.2008 Skąd: Tricity.Rumia() Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
takze adres mozesz na inta konwertowac jesli boisz sie o szybkosc wyszukiwania.
Jesli z jakis wzgledow masz opory przed bazą mozna tez stworzyc dla kazdego odwiedzającego nas adresu osobny plik. Jednak jak juz koledzy wspomnieli BD jest duzo szybsza |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 1 Dołączył: 20.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jako że niedawno tworzyłem skrypt który zlicza unikalne wejścia podzielę się nim
![]() Wersja która zapisuje unikalne wejścia do bazy
Wersja, która zapisuje unikalne wejścia /24h
Przerobienie tego na Twoje potrzeby nie powinno być trudne. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 31 Dołączył: 13.11.2006 Skąd: się znamy? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak swoją drogą: http://webhosting.pl/Adres.IP.bedzie.nalez....osobowych.w.UE
-------------------- Goldenline: Łukasz Rodziewicz
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 07:39 |