![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 31.05.2008 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki formularz:
Kod <?php // sprawdzamy, czy zmienna $submit jest pusta if (empty($_POST['submit'])) { // wyświetlamy formularz echo "<table align=\"center\" border=\"0\"><form method=\"post\"> <tr> <td>Imię i nazwisko:</td> <td><input type=\"text\" name=\"imie\" style=\"width: 240px; font-size: 12px\"></td> </tr> <tr> <td>Twój e-mail:</td> <td><input type=\"text\" name=\"email\" style=\"width: 240px; font-size: 12px\"></td> </tr> <tr> <td>Treść:</td> <td><textarea name=\"tresc\" style=\"width: 240px; height: 200px; font-size: 12px\"></textarea></td> </tr> <tr> <td> </td> <td><input type=\"submit\" name=\"submit\" value=\" Wyślij \" style=\"border: 1px; font-size: 9px\"> <input type=\"reset\" value=\" Reset \" style=\"border: 1px; font-size: 9px\"></td></form> </tr> </table>"; } // sprawdzamy, czy zmienne przesłane z formularza nie sš puste elseif (!empty($_POST['tresc']) && !empty($_POST['imie']) && !empty($_POST['email'])) { // jeżeli powyższy warunek jest spełniony tworzona jest wiadomoœć // zmienna $message zawiera treść wiadomości $message = "<b>Wiadomość od:</b> $_POST[imie] <b>Adres e-mail:</b> $_POST[email] <b>Treść wiadomości:</b> $_POST[tresc]"; // zmienna $header zawiera przede wszystkim adres zwrotny $header .= "From: $_POST[imie] <$_POST[email]>"."\n"; $header .= "Content-type: text/html; charset=iso-8859-2"."\n"; // funkcja mail() za pomocą której wiadomość zostanie wysłana @mail("info@ireflex.pl","Wiadomość z iREFLEX.pl","$message","$header") or die('<p class="contents2">Nie udało się wysłać wiadomości</div>'); // wyświetlenie komunikatu w przypadku powodzenia echo '<p class="contents2">Wiadomość została wysłana poprawnie!</div>'; } // lub w przypadku nie wypełnienia formularza do końca else echo '<p class="contents2">Wypełnij wszystkie pola formularza! Cofnij.</p>'; ?> Jak dodać do niego kolejne okienko "Wpisz swój adres email ponownie" w celu zweryfikowania czy korzystający z formularza wprowadził swój adres email poprawnie. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Normalnie, dodajesz kolejne pole, nazywasz je np. email2, a potem sprawdzasz warunek: ($email === $email2) i już.
-------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 781 Pomógł: 256 Dołączył: 29.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zobacz tak
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 31.05.2008 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
blooregard - do tego już sam doszedłem, nie wiem tylko (a raczej przede wszytskim) gdzie ten kod mam wstawić tak by był on poprawny :/
kefirek - nie o taką weryfikacje mi chodziło |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Kod elseif (!empty($_POST['tresc']) && !empty($_POST['imie']) && !empty($_POST['email'])) { // jeżeli powyższy warunek jest spełniony tworzona jest wiadomoœć // zmienna $message zawiera treść wiadomości // TUTAJ if ($_POST['email'] === $_POST['email2']) { // TU DAJESZ CALY KOD TWORZACY I WYSYLAJACY MAILA } else { echo "powtorzony adres e-mail jest inny"; } // I TU CALA RESZTA Ale to nie jest eleganckie rozwiązanie z tej prostej przyczyny, że Twój skrypt jest lekko zagmatwany. Podziel sobie na dwa pliki: formularz oraz weryfikację danych (inkludowaną po kliknięciu submit-a), dodaj walidację pól formularza itp. -------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 94 Pomógł: 31 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: WAT Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może chodzi o weryfikację, która sprawdza czy user nie poleciał w kulki z adresem email i czy faktycznie ma taki właśnie adres jak podał? Czyli taka jakby aktywacja konta poprzez email? Jeśli tak, musisz wysłać userowi na podany przez niego adres wiadomość z linkiem do skryptu potwierdzającego adres email, zawierającym parametry GET np. login, mail, lub losowy kod utworzony dla usera i przyporządkowany mu w bazie danych, dodatkowo najlepiej wszystko zahaszować md5().
-------------------- • Wszystkie wielkości świata nie są tyle warte, co dobra przyjaźń... • |
|
|
![]()
|
|
Dzięki blooregard o to własnie mi chodziło. Fakt bardzo zagmatwanie sie zrobiło. Póki co ważne, że działa a teraz zajme sie uporządkowaniem tego.
YaQzi - aż tak znów nie jest to potzebne. Wystarczyło mi aby wpisujący podał właściwego maila by można mu odp ponieważ były takie przypadki że były literówki etc. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 01:08 |