![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 13.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
skrypt pobiera z bazy danych dane z kolumn 'rzad' i 'miejsce' i wyświetla je na stronie w takiej formie:
Rząd: 1 miejsce: 1 Rząd: 1 miejsce: 2 Rząd: 3 miejsce: 3 Rząd: 3 miejsce: 5 Rząd: 10 miejsce: 9 ... itd A ja chciałbym go przerobić tak, żeby wyświetlało w taki sposób: Rząd: 1 miejsce: 1, 2 Rząd: 3 miejsce: 3, 5 Rząd: 10 miejsce: 9 W tabeli osoby są pola: lp(int, auto_increment, primary key), nazwisko(char),rzad(int),miejsce(int), data(date),seans(int) a cały skrypt wyglada tak: Kod <?php $seans = $_POST['seans']; $data =$_POST['data']; // te dane sa z formularza if(!$data) { echo' Nie podałes daty.'; echo '<br/><a href="rez.php">szukaj od nowa </a>'; exit; } if (!get_magic_quotes_gpc()) { $seans=addslashes($seans); $data=addslashes($data); } $link = mysql_connect("localhost", "root", "*****") or die ("Nie można się połączyć"); mysql_select_db ("kino") or die ("Nie mozna wybrać bazy danych"); $query = " SELECT rzad, miejsce FROM OSOBY WHERE data like'%".$data."%' and seans like'%".$seans."%' order by rzad"; $result = mysql_query ($query) or die ("Zapytanie zakończone niepowodzeniem"); $ile_znalezionych=mysql_num_rows($result); if ($ile_znalezionych<1) { echo'<p>Nie ma rzadnych rezerwacji. Wszystkie miejsca są wolne. </p>'; } else { echo '<p>Na wybrany dzień: '.$data.' seans:'.$seans.' zarezerwowane są następujące miejsca: '; $ile_znalezionych=mysql_num_rows($result); for($i=0;$i<$ile_znalezionych;$i++) { $wiersz=mysql_fetch_assoc($result); $i+1; echo '<p><strong> Rząd: '; echo stripslashes($wiersz['rzad']); echo '</strong> miejsce: '; echo stripslashes($wiersz['miejsce']); echo '</p>'; } } mysql_close($link); ?> Przypuszczam ze to trzeba cos pokombinowac z petlami albo z if else ale nie za bardzo wiem jak to zrobic. Prosze o pomoc bo to jest dla mnie bardzo wazne. Z góry wielkie dzięki. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 94 Pomógł: 31 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: WAT Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może tak?
Ten post edytował YaQzi 27.10.2008, 18:50:42 -------------------- • Wszystkie wielkości świata nie są tyle warte, co dobra przyjaźń... • |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 13.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wielkie dzięki - to działa. Nie za bardzo wiem jak, ale działa!
![]() Jeszcze tylko jakbyś mi to objaśnił mniej więcej co ty tam zrobiłeś to by było SUPER. a dokładniej ten fragment kodu: Kod $rzad = 0; $tresc = ""; while($linia = mysql_fetch_row($result)) { /* linia[0] - rzad linia[1] - miejsce */ $miejsce = $linia[1]; if($rzad != $linia[0]){ $rzad = $linia[0]; $tresc .= "</br></br><b>Rząd $rzad:</b></br> miejsce: $miejsce"; } else{ $tresc .= ", $miejsce"; } } Z tego co ja się znam (a znam się znam) to $linia[] to są tablice jednowymiarowe - ale mogę się strasznie mylić ![]() Wiec proszę Cię oświeć mnie ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 48 Dołączył: 23.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ten fragment kodu formatuje dane z mysql i wyświetla je w pętli while (wszystkie)
ps. dodaj tag to tematu -------------------- |
|
|
![]()
|
|
tyle to i ja wiem ale chodzi mi o te zeminne $linia[0] i $linia[1]
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 94 Pomógł: 31 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: WAT Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
while($linia = mysql_fetch_row($result)) {
} prosta pętla while ![]() każdy wiersz z bazy danych w $result jest zamieniany na tablicę $linia w kolejności podanej w zapytaniu SELECT czyli: linia[0] -> rzad linia[1] -> miejsce if($rzad != $linia[0]) sprawdza czy rząd w kolejnym wierszu zmienił się. Jeśli tak, dopisuje do $treści nowy wiersz Rząd: i od razu Miejsce. else Jeśli nie, dopisuje do $treści jedynie ", $miejsce" Cieszę się, że mogłem pomóc. ![]() Ten post edytował YaQzi 27.10.2008, 20:16:44 -------------------- • Wszystkie wielkości świata nie są tyle warte, co dobra przyjaźń... • |
|
|
![]()
|
|
aaa załapałem już.
Oj ja tez się bardzo ciesze ze mogłeś pomóc. Jeszcze raz DZIEKI:) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.06.2025 - 01:03 |