![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 26.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem z drukowaniem dokumentów z poziomu kodu PHP.
Piszę system, który adresuje koperty, które następnie będą wysyłane do klientów. Niestety, ale mam problem z ich drukowaniem. System powinien po wygenerowaniu listy klientów zaadresować koperty i wysłać je do drukarki w celu wydruku. Może ktoś już robił podobną rzecz i mógłby mi podpowiedzieć, jak można ten problem rozwiązać. Oczywiście generowanie dokumentu np. PDF i wyświetlenie go użytkownikowi, który następnie będzie mógł go wydrukowań nie wchodzi w grę. Kod PHP musi automatycznie wysyłać taki dokument do drukarki. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 26.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Muszę to zaimplementować dla obu przypadków
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Sytuacja kiedy drukujesz coś użytkownikowi jest niewykonalna. Jak sobie to wyobrażasz, wchodzisz na stronę a Twoja drukarka wypluwa bez Twojej zgody ryzę spamu. Pomyłka. Możesz co najwyżej komuś wyświetlić pdf'a lub za pomocą JavaScript dialog drukarki.
2. Jeśli chcesz drukować po stronie serwera to przeszukaj forum, było kilka fątków jak to zrobić. |
|
|
![]()
|
|
Pierwszą pozycję wiem, jak zrobić i będzie to obsłudiwane przez JavaScript.
Co do drugiego sposobu to przeszukiwałem forum i nic konkretnego nie znalazłem. Połowa postów jest w tym samym stylu i odsyła do przeszukiwania forum. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://pl2.php.net/manual/pl/book.printer.php
Wpisując printer albo php_printer w wyszukiwarkę forum, znajdziesz kilka tematów z tym związanych. -------------------- XMPP: l0ud@chrome.pl
|
|
|
![]()
|
|
Z tego, co mi wiadomo ta funkcja działa tylko pod Windows. Są nawet gotowe klasy korzystające z tej funkcji. Ja jednak potrzebuję odpowiednika dla Linux. Można spróbować z poziomu PHP skomunikować się z CUPS (czy ktoś robił coś podobnego ?). Jest klasa PrintIPP, która umożliwia komunikowanie się z CUPS, więc może ona będzie dobra do tego zadania tylko trzeba przebrnąć przez dokumentację.
Ten post edytował emiltukan 27.10.2008, 10:54:52 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 31 Dołączył: 13.11.2006 Skąd: się znamy? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie chce mi się zagłębiać w temat ale zawsze możesz zrobić to za pomocą exec ...
-------------------- Goldenline: Łukasz Rodziewicz
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 21:57 |