![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 25 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam takie oto zapytanie:
Liczy ono ilość rekordów dla danego ID i wyciągane dane. Liczy te rekordy, bo głównie ID ma tylko po 1 rekordzie, ale czasami jest więcej i wtedy już robie dodatkowe zapytanie w pętli i pobieram dane. Chciałbym, aby w przypadku gdy rekordów jest więcej niż 1, to nie pobierało wszystkich danych z rekordu, bo i tak go znowu pobiore w pętli. No i zacząłem googlować w poszukiwaniu jakiegoś IF ELSE dla MySQL. Coś niby znalazłem, ale wszystko generuje błędy. W takim razie pytanie: Da się tak? Jeśli tak, to może ktoś zaprezentować działający przykład? Disclaimer: Zdaje sobie sprawę, że mogę wyciągnąć jakiś identyfikator z tych danych w pierwszym zapytaniu i po prostu ominąć ten konkretny rekord przy pętli, ale pytam bo może przyda się na przyszłość i nie ukrywam, że interesuje mnie takie zapytanie. Chciałbym dodać, że rozwiązanie typu PL/pgSQL mnie nie interesuje, zależy mi na "zwykłym" zapytaniu. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 326 Pomógł: 121 Dołączył: 23.07.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem, czy dobrze Cie zrozumialem, ale chodzi Ci o pobranie tylko tych rekordow z tabeli, ktore maja niepowtarzalne ID (istnieje tylko jeden rekord z aktualnym ID)? Wtedy cos w stylu
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 25 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, to by dało pożądany efekt, ale w sumie to chciałem się dowiedzieć, czy jest możliwe takie skryptowe IF ELSE
EDIT: W sumie, to wtedy nie wiedziałbym o wynikach mających Rekordow więcej niż 1. Taka droga naokoło, rozwiązuje jeden problem i tworzy kolejny ![]() Ten post edytował paziek 27.10.2008, 10:38:55 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 02:30 |