![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 17.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam mały problem. Już mówię o co chodzi i może jest to banalnie proste to mi gdzieś umknęła myśl.
Problem: chciałbym dodać jeden produkt do wielu kategorii np: dodaje produkt, którym jest koło do kategorii: rowery, auta, wózki. Moje pytanie to jak mogę dodać te informacje do bazy danych ? Jednocześnie chciałbym później znaleźć ten produkt w tych kategoriach podczas wyszukiwania. Jeśli możecie podajcie mi jakiś przykład bo nie mam zielonego pojęcia jak to rozwiązać: czy poprzez tablice i serializację ?. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 15.12.2004 Skąd: KrK Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
projektując bazę tworzysz tabelę łącznik umożliwiającą relację wiele do wiele, i dodając produkt dodajesz jeden produkt (tzn jedno ID, i wiele różnych ID kategorii) jak nie rozumiesz dalej to pytaj
-------------------- SpannerDEV.pl - Support Invision Power Board (IPB, IP.Board), skiny IP.Board i na fora, Tworzenie stron WWW, Mody do IP.Board
IPSBeyond.pl - Support IP.Board, Modyfikacje IP.Board, Skiny IP.Board |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 17.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok, tylko pytanie: jak mogę te dane dodać ?: wiem, że mogę zrobić tabelę, gdzie dodaje ID produktu i wiążę to ID z numerami ID kategorii, tylko jak to zapisać w bazie danych ?. Jeśli mógłbyś mi wrzucić mały przykład byłbym wdzięczny.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 419 Pomógł: 42 Dołączył: 12.08.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli sądzisz, że zainsertujesz to w jednym zapytaniu to jesteś w błędzie.
Ten post edytował golaod 24.10.2008, 13:16:22 |
|
|
![]()
|
|
Nie chodzi mi o jedno zapytanie, tylko dojście nawet teoretyczne jak to zapytanie(a) powinn(o)(y) dokładnie wyglądać. Przy uprawnieniach gdy dodaje usera robię serializację wyboru danych w checkbox'ach i jest ok, przy edycji także ok i dostępie do danych. Tutaj sprawa sprowadza się do także wyszukiwania danych, chciałbym, myslę, że powinno się to dać rozwiązać z polem "ID produktu" oraz polem "Kategorie" i tutaj użyć może implode ?. Dzięki z góry za wskazówki!.
Ok, już znalazłem rozwiązanie. Dzięki za info. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 16:47 |