![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 1 Dołączył: 23.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam! Ostatnio zacząłem przygodę w PHP. Dokładniej zaczęły mnie interesować fora Przemo. Postanowiłem stworzyć modyfikację do własnego forum, jaką jest Ostrzeżenia w ShoutBox. Stworzyłem wysyłanie danych fo bazy danych przez formularz, kod wygląda następująco:
Kod <?php // odbieramy dane z formularza $nazwa = $_POST['nazwa']; $data = $_POST['data']; $powod = $_POST['powod']; $wartosc = $_POST['wartosc']; if($nazwa and $data and $powod and $wartosc) { $connection = @mysql_connect('sql.boo.pl', 'pawno', 'Hasło') or die('Brak połączenia z serwerem MySQL'); $db = @mysql_select_db('pawno', $connection) or die('Nie mogę połączyć się z bazą danych'); $ins = @mysql_query("INSERT INTO shoutbox SET nazwa='$nazwa', data='$data', powod='$powod', wartosc='$wartosc'"); if($ins) echo "Rekord został dodany poprawnie"; else echo "Błąd nie udało się dodać nowego rekordu"; mysql_close($connection); } ?> Mówię dane zostały już wysłane do bazy danych teraz trzeba zrobić coś w stylu gdzie user będzie mógł zobaczyć za co dostał ostrzeżenie i od kogo. A więc najpierw zaczołęm od grafiki. Stworzyłem taki kod: Kod <? define('IN_PHPBB', true); define('ATTACH', true); $phpbb_root_path = './'; include($phpbb_root_path . 'extension.inc'); include($phpbb_root_path . 'common.'.$phpEx); // // Start session management // $userdata = session_pagestart($user_ip, PAGE_INDEX); init_userprefs($userdata); // // End session management // $page_title = 'Inne'; include($phpbb_root_path . 'includes/page_header.'.$phpEx); $template->set_filenames(array( 'body' => 'ostrzezeniesb_body.tpl') ); $template->pparse('body'); include($phpbb_root_path . 'includes/page_tail.'.$phpEx); ?> Jak pewno widzicie kod ten odbiera dane z pliku ostrzezeniesb_body.tpl a plik ten wygląda następująco: Kod <table width="100%" cellspacing="2" cellpadding="2" border="0" align="center"> <tr> <td align="left" class="nav"><a href="{U_INDEX}" class="nav">{L_INDEX}</a></td> </tr> </table> <table width="100%" cellpadding="3" cellspacing="1" border="0" align="center" class="forumline"> <tr> <th height="25" class="thCornerL" nowrap="nowrap">Użytkownik</th> <th class="thTop" nowrap="nowrap">Data</th> <th class="thTop" nowrap="nowrap">Powód</th> <th height="25" class="thCornerL" nowrap="nowrap">Wartość</th> <tr> <tr> <td class="row1" align="center">KoPcIu</td> <td class="row1" align="center">18.10.2008</td> <td class="row1" align="center">Nadmierne kolorowanie czcionki.</td> <td class="row1" align="center">1</td> </tr> <tr> <tr> <td class="row2" align="center">KoPcIu</td> <td class="row2" align="center">18.10.2008</td> <td class="row2" align="center">Nadmierne kolorowanie czcionki.</td> <td class="row2" align="center">1</td> </tr> </table> <table width="100%" cellspacing="2" border="0" align="center"> <tr> <td align="right" valign="middle" nowrap="nowrap"><span class="gensmall">{S_TIMEZONE}</span> {JUMPBOX}</td> </tr> </table> Dane tutaj wklejone są przypadkowe, ponieważ nie wiem jak mam zrobi aby dane z bazy były odbierane i Wyświetlane tam. Zrobiłem następnie kod, który odbiera dane z bazy danych. Kod <?php // informacje na temat bazy $host = 'sql.boo.pl'; // nazwa lub numer IP hosta $user = 'pawno'; // nazwa użytkownika $password = '******'; // hasło do bazy $dbname = 'pawno'; // nazwa bazy danych // połączenie i wybór bazy danych $polacz = mysql_connect($host, $user, $password) or die(mysql_error()); $db = mysql_select_db($dbname, $polacz) or die(mysql_error()); // pobierabie wartości z tabeli "tabela_testowa" $sql = "SELECT `nazwa` FROM `shoutbox`"; $rezultat = mysql_query($sql, $polacz) or die(mysql_error()); while ($lista = mysql_fetch_array($rezultat)) { echo $lista['nazwa']. " "; } ?> Tylko mam problem teraz z umieszczeniem tego kodu w pliku tpl. Jakim spoobem mogę to zrobić? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 104 Pomógł: 3 Dołączył: 22.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Musisz ustawic PHP aby parsowal pliki tpl albo zmienic jego rozszerzenie na php
2. Musisz dodac identyfikator do tablicy z wpisamy zeby wiedziec dla jakiego usera sa te ostrzezenia i wstawiac do bazy ta informacje razem z reszta tak jak podales na poczatku (chyba ze odwolujesz sie po nicku - tak tez mozna) 3. Musisz w tpl wstawic frag ment PHP ktory zapyta baze o warningi danego usera i wygeneruje ci tabelki z wynikami. pseudo kod
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 26.08.2025 - 00:27 |