Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [PHP] Systematyka kodu
Ayrox
post 22.10.2008, 22:43:30
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Mam problem, gdyż mam serwis umię php, ale w moich skryptach cały czas panuje chaos. Mam pełno instrukcji if itd, co chwile zmienne. Następnym problemem jest że każda operacja np: zmiana hasła odbywa się w osobnym pliku z którego zaraz użytkownik jest co chwile przekierowywany z powrotem. Każde głosowanie na artykuł odbywa się za pomocą zmiennej url ?glos co powoduje nieładny wygląd w historii itd. Nie wiem co mam robić, czy macie może jakieś metody na moje problemy? ;d

Dodam, że w pliku u mnie php głównym jest przeplatany z html, a elementy html są wszystkie wyświetlane w tych skryptach za pomocą echo 'tu html';

Pozdrawiam

Ten post edytował Ayrox 22.10.2008, 22:44:23
Go to the top of the page
+Quote Post
Spyder
post 22.10.2008, 23:29:58
Post #2

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Oczywiscie mam pomysl zlecenie przepisania strony profesjonaliscie winksmiley.jpg

Nic na to nie mozna zaradzic innego obawiam sie...

pozdrawiam

--------------------
Portfolio

Windows Vista Business SP1
DELL VOSTRO 200, Intel Core2 DUO E4600 2.4GHz, 3 GB RAM, ATI Radeon HD 2400 Pro, Screen DELL 22"

Pomogłem ci -> Kliknij "Pomógł" -> Dzięki
+Quote Post
nithajasz
post 23.10.2008, 00:59:52
Post #3

-----

Jeśli tak piszesz to daleko Ci do znajomości PHP. Poczytaj o szablonach, a obiektowym PHP i sam zobacz co możesz zrobić by zmienić to co masz.
+Quote Post
phpion
post 23.10.2008, 08:30:31
Post #4

Grupa: Moderatorzy

Zainteresuj się jakimś frameworkiem, na początek idealna będzie Kohana. Dzięki temu twój kod będzie zdecydowanie lepszej jakości, do tego bardziej czytelny i elastyczny. Wiąże się to jednak z pisaniem aplikacji od 0.
+Quote Post
golaod
post 23.10.2008, 10:25:34
Post #5

-----

Jakiej drogi by nie obrał...to i tak się to wiąże z pisaniem kodu od początku.
Jak napisał spyder jeżeli to nie jest w celach naukowych, to daj to komuś do przepisania.
Jeśli jest to w celach naukowych to jak pisał nithajasz, szablony, programowanie obiektowe.
Odradzam pisanie we frameworkach bo przecież masz się nauczyć programować a nie wykorzystywać coś czego sam nie zrobiłeś.
+Quote Post
phpion
post 23.10.2008, 11:29:45
Post #6

Grupa: Moderatorzy

Cytat(golaod @ 23.10.2008, 11:25:34 ) *
Odradzam pisanie we frameworkach bo przecież masz się nauczyć programować a nie wykorzystywać coś czego sam nie zrobiłeś.

Czyli w takim razie uważasz, że osoby piszące we frameworkach to mięczaki? Nie myl proszę frameworków z systemami CMS typu Joomla... Ja od 2 lat nie piszę niczego "z palca" tylko wykorzystuję do tego różne frameworki (różne wedle aktualnej potrzeby). Zalety frameworków wychodzą szczególnie w momencie pracy zbiorowej nad danym projektem lub podczas przejmowania projektu po innym programiście.
+Quote Post
golaod
post 23.10.2008, 12:04:23
Post #7

-----

Wiem, że wymagam zawsze od swoich czytelników umięjętności wyciągania informacji między wierszami. Wymagam jednak też jednego, to co jest napisane można zrozumieć tylko w jeden sposób, a nie przypuszczać coś innego.
Wiem co to framework i wiem co to cms. W ogóle skąd takie przypuszczenie ?
Chodzi mi o, że osoba która ZNA bardzo dobrze php może, a nawet powinna pisać we frameworkach jednakże osoba która uczy się php, uczyć się od razu na frameworkach ? To może niech skorzysta od razu z jakiegoś generatora kodu prawda ? O to mi chodziło ;] I prosiłbym nie robić ze mnie debila biggrin.gif Nie mam może na koncie 2 tys. postów co nie znaczy, że moja przygoda z programowaniem się dopiero rozpoczęła :/ szczególnie, że w php programuje tylko i wyłącznie w pracy. (no i na forum w okienku szybkiej odpowiedzi tongue.gif )

Ten post edytował golaod 23.10.2008, 12:05:18
+Quote Post
Ayrox
post 23.10.2008, 14:56:07
Post #8

X----

ale ja nie chce robić skryptów moich we frameworkach, chcę żeby dany skrypt był jedynie moją robotą

Pozdrawiam i proszę o dalsze porady...
+Quote Post
Lars
post 23.10.2008, 14:58:49
Post #9

-----

A stosujesz chociażby wyrównywanie tego kodu tabulatorami?

--------------------
(\.../) This is Bunny. Copy and paste bunny into
(O.o) your signature to help him gain world domination.
(> <) Zanim zapytasz | Też się przyda | Pomogłem ci? Kliknij "Pomógł"
+Quote Post
Ayrox
post 24.10.2008, 19:23:27
Post #10

X----

a i owszem, stosuję nawet tablicę ale nadal mam "bur***" w tych skryptach, że nie wiem w czym się połapać i każdy nowy element strony to kolejny div w css ;d

i niezły bałgan w historii ma ktoś kto wejdzie w swoją historię, bo np głosowanie na profil dodającego artykuły i jego artykuły odbywa się za pomocą profil.mojadomena.pl/?glosowanie=10 co powoduje niezły bałagan. Tej zmiennej nie mogę inaczej dodać, gdyż przyciski do głosowania są umieszczone jako atrybut a w html, co powoduje że nie mogę wysłać tego jako post ... 

niestety nie moge nic z tymi zmiennymi raczej zaradzić, chyba że macie jakiś pomysł?
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 5.07.2025 - 03:30