![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie. Założyłem ten temat abyście mogli wypowiadać się na temat problemów z Windows XP. Jako pierwszy przedstawiam swój problem i mam nadzieję, że pomożecie mi.
Problem: Posiadam komputer z interfejsem ACPI, a gdy robię Zamknij System to na ekranie wyświetla się napis Trwa Zamykanie Systemu... i nic więcej. Nie wyłącza się, a powininen. Proszę o pomoc! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taką propozycję: jak już to będzie pisać troszkę dłużej to po prostu wyłącz, potem uruchom i jeżeli nie będzie skanować partycji to chyba możesz tak robić.
A teraz mój problem: Ostatnio mój monitor ( sony, dopiero 4 lata, 17 cali, przy zapkupie naprawdę drogi i podejrzewam lepszy od wielu dzisiejszych ) się zepsuł ( tzn. coś przestał się wogóle włączać ) i poszedł do naprawy. Poprzez różne ciemne interesy zdobyłem 14 calowego, czarno białego monitora. Na linuksie działa wszystko, nawet X'sy. Wszystko trzeba było tylko ciutkę przekonfigurować ( wyłączyć framebuffera, zmienić rozdzielczość itp ), ale w sumie 5 min i działa. A na winXPhome było tak: przełączam lilo na pozycję win i drżącą ręką dotyam entera, chwila wątpliwości i już było za puźno aby powstrzymać impuls pędządzy i uruchamiający mieśnie palca wskazującego, który chwilę później dociskał już entera do klawiatury. Na początku poszło. Pokazał się pasek ładowania i napis 'łyndołs ikspe chołm'. Już się bałem, że pójdzie. Ale nie, jak tylko pokazał się ekran logowania, pokazała się biała kaszka, widok, który od nowa upewnił mnie o przewadze jednego od drugim. Oczywiście nie oczekuje na ten problem rzadnej rady, ponieważ zrobiłem to tylko w nadzieji, że dostanę taki efekt jaki dostałem ( i kto mi teraz powie, że pod łyndołsem da się pracować ?!! ). pozdrawiam, Jabol |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 120 Pomógł: 0 Dołączył: 29.11.2003 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja powiem bardzo ogolnie... czy mam problemy z XP?
TAK siedzialbym od tygodnia w gore nad ta wiadomoscia zeby wszystko spisac... skorzystam z okazji i spytam: Skad wziac jakiegos ladnego, nie koniecznie kolorowego, stabilnego (fajnie by bylo jakby byl darmowy) LINUXA? :? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@DreeD: Z sieci ( www.slackware.com, debian.org, linux.org ( tam jest spis ) ), z gazety ( oczywiście mówie o np. linux+, a nie o jakis chipach czy enterach ( gdzie jakieś mandaryny rozdają ) ).
Chciałem jeszcze dopowiedzieć, że prawie ( redhat, sco linux, suse się wyłamują ) wszystkie linuxy są darmowe, jedyne za co płacisz, to nośnik cd, dostęp do internetu albo gazeta. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 120 Pomógł: 0 Dołączył: 29.11.2003 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeszcze takie pytanie... czy odpale na nim Photoshopa? np. 7.0
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 26.05.2003 Skąd: Jawor Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hm, nie odpalisz, chyba, że skorzystasz z jakiegoś emulatora np. wine (http://www.winehq.com/). Ale pod linuksa jest również dobry, równający się z możliwościami Photoshopa - Gimp (http://www.gimp.org/).
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Windows XP Professional, zawsze aktualne WindowsUpdate, problemów [b]nie mam. Żadnych. Pomijajac drivery do HP ScanJet 2200C- ale to nie wina windowsa, tylko oprogramowania HP.
A teraz moje słówko dla malkontentów: Cytat Nie pomioże pingwin, diabeł,
Nie sztuką jest kliknąć na "Setup.exe". Trzeba jeszcze umieć się pośługiwac tym, co się ma.
Gdy poziom twej wiedzy o systemie Jest praktycznie żaden. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 103 Pomógł: 0 Dołączył: 25.04.2003 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja mam problem, który dyskwalifikuje wszelkie systemy nowsze od Win98SE - nie mam sterowników do tunera WinView601 TV/FM karta ma ok 5 lat i producent nie zrobil sterów pod WinXP... A z alternatywnymi nie moge sobie poradzic... to moj problem
![]() -------------------- r.
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Nie sztuką jest kliknąć na "Setup.exe". Trzeba jeszcze umieć się pośługiwac tym, co się ma.
nie powiem ze jestem jakis super mastah jezeli chodzi o obsluge XP... zreszta nie mialem nigdy problemow z uzywaniem zadnego innego windowsa... tylko XP ciagle cos chrzani :cry: |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 103 Pomógł: 0 Dołączył: 25.04.2003 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Nie sztuką jest kliknąć na "Setup.exe". Trzeba jeszcze umieć się pośługiwac tym, co się ma.
Zgadzam się... Dam przykład takiego zachowania: Mój kolega zainstalował linuxa który nadpisał MBR... w bootmenu był Łindołs więc bezproblemu wszystko działało... dopóki nie odinstalował linuxa... wszystko się posypało i nie mógł za nic odpalić Łidołsa... co zrobił? setup.exe Rozwiązanie: - Wkładamy dyskietke Windowsa - Bootujemy z niej - W dosie wpisujemy Kod fdisk /mbr
- reset I wszystko powinno ładnie działać ![]() -------------------- r.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 21.06.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat jeszcze takie pytanie... czy odpale na nim Photoshopa? np. 7.0
SuSe 9.1 ma możliwośc odpalenia Photshopa P.S. Xp jak się dobrze skonfiguruje i zadba to nie ma z nim problemów, ja np. nie mam. :wink: |
|
|
![]()
|
|
u mnie nie da sie napewno zachowac porzadku...
![]() ![]() ![]() PS. O co biega z tym ()THELASTRIDE ? :? jak wpisze dwa nawiasy (otwarty i zamkniety) to mi cos takiego dopisuje :? Czasami tez po kazdym :? (THELASTRIDE)THELASTRIDE |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ejj. nie róbcie offtopiców ! Tutaj rozmawiamy o problemach z Windows XP i jeżeli ktoś umie coś poradzić to proszę o pomoc
![]() Wznawiam pytanie: Jak naprawić wyłączanie kompa?? (mam pc z interfejsem ACPI) |
|
|
![]()
|
|
hmm... dobra... teraz to (THELASTRIDE)THELASTRIDE jest problemem z XP... nawet jak pisze maila przez outlooka to mi takie badziewie wyskakuje... np jak sobie wpisze @THELASTRIDE
wie ktos moze o co chodzi?? :cry: |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[quote]Wznawiam pytanie:
Jak naprawić wyłączanie kompa?? (mam pc z interfejsem ACPI) Sprawdz w BIOSIE czy masz to wlaczone. |
|
|
![]()
|
|
Mam włączone...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To że masz PC z tym interfejscem to nic nie znaczy - wiekszość komponentow musi być z tym zgodna. Nawet zasilacz, bo musi podawać napięcie do pamieci RAM (żeby ją podtrzymać).
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 0 Dołączył: 1.11.2003 Skąd: Long Island, NY USA Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
może zacznijmy od tego czy masz/macie problemy z LEGALNYM windows XP?
te wszystkie boootleg kopie są tak porąbane że stąd się bierze opinia o problemach w Windows.... [nie jestem fanem M$ ale dużo 'majsterkowiczów' oprócz problemów z windows ma też problem z obsługą linux] -------------------- |
|
|
![]()
|
|
A co to ma do rzeczy
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 197 Pomógł: 0 Dołączył: 9.09.2003 Skąd: z Marsa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do tego niewyłączania się XP spróbuj przestawić ACPI czy APM (nie pamietam) w biosie.
Lub zajrzyj do panelu sterowania -> zarządzanie energią -> zakładka zaawansowane -> zaznacz opcje włacz obsługe zaawansowanego zarządzania energią.. U mnie kiedyś coś takiego pomogło. Pozdro |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 04:14 |