![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 202 Pomógł: 3 Dołączył: 6.01.2008 Skąd: Mazowieckie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, w jaki sposób mogę uzyskać taki efekt w wyszukiwarce aby po kliknięciu submita "szukaj" po wpisaniu odpowiednich kryteriów były one wyświetlane w formularzu na innej stronie? dodam ze pole id jest przypisane inne dla jednej pozycji i jest niepowtarzalne
formularz na kolejnej stronie mam zrobiony... chodzi mi o samo przełączenie ![]() lub, żeby dopiero po kliknięciu "szukaj" wyświetlił sie formularz z wyszukanymi danymi pod spodem wyszukiwarki (na tej samej str) Ten post edytował em-ba 20.10.2008, 12:38:35 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 274 Pomógł: 35 Dołączył: 18.07.2008 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie bardzo rozumiem ale może chodzi o to żeby w tym nowym formularzu dać:
Wtedy w formularzu na następnej stronie będzie wpisane to co wyszukiwane. Czy o to chodzi? -------------------- "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota,
choć nie jestem pewien co do tej pierwszej." Albert Einstein Wirtualny Rynek Predykcyjny |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 202 Pomógł: 3 Dołączył: 6.01.2008 Skąd: Mazowieckie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tzn. chodzi mi o to, ze na jednej stronie mam pola z kryteriami wyszukiwania, a na drugiej mam formularz do ktorego te kryteria są pobierane...
Ten post edytował em-ba 20.10.2008, 13:04:46 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 419 Pomógł: 42 Dołączył: 12.08.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wciąż nie wiadomo o co Ci chodzi.
Pierwsza strona to formularz w którym się coś wpisuje, dajmy na to datę tak ? Po kliknięciu szukaj, możesz przekierować stronę albo do niej samej albo do innej np. właśnie do drugiego skryptu jak w Twoim przypadku. Ok to jest zrozumiałe ale co ty chcesz osiągnąć w tym drugim skrypcie ? Ma się pojawić taki sam formularz (zakładając, że formularz to TYLKO pola do wypełnienia - bo tak właśnie jest) tylko z danymi które ktoś wprowadził we WCZEŚNIEJSZYM formularzu ? Czy Tobie raczej chodzi o to, że jak otrzymałeś już te dane z formularza to chcesz ODSZUKAĆ coś w bazie i potem wyświetlić to ? Błagam następnym razem pisać dokładnie najlepiej podając jakiś przykład, żeby było łatwiej to zobaczyć. @edit Przy okazji to Twój skrypt jest błędny bo w zmiennej dn2 posiadasz tylko identyfikator do zapytania, nie zaś wynik. Po drugie wprowadzasz do formularza 2 razy tą samą rzecz czyli $dn2['id'] a powinno być chyba jeszcze $dn2['data'] Ten post edytował golaod 20.10.2008, 13:16:35 |
|
|
![]()
|
|
ok.. moze napisze jeszcze raz bardziej zrozumiale... (to moja pierwsza wyszukiwarka i dlatego mam z tym problem)
a więc tak.. mam strone wyszukiwarka1.php. znajduje się na niej jedno pole do wyszukiwania numeru miejsca (parkingowego) przechowywanego w bazie danych... wiec zrobiłem taki plik wyszukiwarka1.php
teraz chce aby pod wyszukiwarką lub najlepiej na drugiej stronie wyświetlił się formularz z reszta danych do tego miejsca parkingowego, np. nr tego miejsca, marka_auta, model_auta, itp ta druga str nosi nazwe wyszukiwarka2.php na ktorej znajduja się pola do ktorych chce pobrac dane z bazy według numeru miejsca parkingowego wyszukiwarka2.php
....tylko, że nie pobiera mi danych do tego formularza co powinien je wyświetlać :/ Ten post edytował em-ba 20.10.2008, 13:45:47 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 419 Pomógł: 42 Dołączył: 12.08.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Geh. Bo te Twoje skrypty w ogóle nie mają na celu tego robić. Po kolei zatem Ci wyjaśnie co zrobiłeś...
Przypuśćmy, że Twoja tabela bbb ma w sobie takie oto rekordy id -- 1 2 3 4 5 Twój skrypt teraz łączy się z bazą ok (dodałbym tylko fakt, że warto przed tym a zaraz po znaczniku <?dać ale to dla chętnych) Następnie tworzysz zapytanie i wykonujesz zapytanie o identyfikator czyli: $dn2 = mysql_query($dn) or die; Wszystko w porządku ale to nie daje Ci jeszcze wyniku! Żeby takowy dostać trzeba użyć pętli (pętli dlatego, że nie ograniczasz swoich wyników sql przez np. LIMIT 1) a zatem pętla:
dzięki temu wyświetlają Ci się wszystkie wyniki. Wszystko fajnie pięknie ale po co to się robi skoro zaraz potem masz FORMULARZ dzięki któremu powinno się właśnie WYSZUKAĆ dany rekord tak ? Nie widzę po prostu tego co ty chciałeś osiągnąć pisząc ten skrypt. dodam jeszcze, że teraz jak zastosujesz $wiersz['id'] to otrzymasz tą wartość o którą Ci tak chodziło. Lecimy dalej, po kliknięciu szukaj przenosi Cię na wyszukiwarka2.php no i fajnie. Co się znajduje w tym skrypcie ? Wszystko to co jest potrzebne do wyświetlenia....POZA POBRANIEM DANYCH Z BAZY!!!!!! Chcesz pobrać dane ? No to znowu tworzysz zapytanie: $dn = "SELECT...."; następnie identyfikator zapytania $dn2 = mysql_query($dn); Na koniec pobierasz dane dzięki temu "wskaźnikowi" na wynik:
A do Ciebie młody adepcie php...czytaj manuale ze zrozumieniem. Ten post edytował golaod 20.10.2008, 14:46:52 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Cytat (brak bbcode bo byłem zbulwersowany) Ciekawe w takim razie jak zareagujesz na warna z powodu braku bbcode. Rozumiesz aluzję? -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.07.2025 - 13:11 |