![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 256 Pomógł: 1 Dołączył: 20.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
![]() Mam pytanie, czy jest taka opcja w php, która pozwala odczytać tekst w pliku *.txt pomiędzy jakimiś wyrazami/tagami ![]() np. mam plik (txt) o treści: Kod abc to jest tekst abc i chodzi mi o to, aby funkcja wyciągnęła tylko ten tekst, który jest pomiędzy "abc" |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 8 Dołączył: 15.10.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 256 Pomógł: 1 Dołączył: 20.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
marcok, dzięki wielkie, ale wyeliminuje to "abc" z dwóch stron
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 8 Dołączył: 15.10.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
A wiesz może jak zrobić takie coś:
jest plik(txt) o treści: Kod abc tekst1 abcd qwe tekst2 qwer i żeby wyświetliło mi to tak: Kod tekst z tagów abc/abcd: "tekst1" tekst z tagów qwe/qwer: "tekst2" czyli żeby pominęło 2 różne tagi ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 1 Dołączył: 28.09.2008 Skąd: Z drugiej strony kabla Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To jest taki przykład. Pozdrawiam //edit Zmienione bo nie zauważyłem, że dwóch różnych. Pozdrawiam. raptorx Ten post edytował raptorx 20.10.2008, 13:55:11 -------------------- PHP & MySQL
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
rozwiązania okreżną drogą... - prościej skożystać z wyrażeń regularnych i po więcej odsyłam do google pod haslem php wyrażenia regularne...
Kod $subject = "abc tekst1 abcd qwe tekst2 qwer"; $pattern = "/^abc(.*)abcd/"; preg_match_all($pattern, $subject, $matches); print_r($matches); lub wszystko ale lepiej 2 zrobić osobno tablice Kod $subject = "abc tekst1 abcd
qwe tekst2 qwer"; $pattern = "/^abc(.*)abcd|qwe(.*)qwer/"; preg_match_all($pattern, $subject, $matches); print_r($matches); -------------------- Jeśli twoja ręka rusza do przodu powstrzymaj swój gniew; gdy wyprzedza cię twój gniew - wycofaj rękę.
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat i chcę, aby wyświetliło mi tekst pomiędzy "abc" i "bob" a poza nim nie, lecz skrypt Od tego są wyrażenia regularne. Tu explode" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual nie przyda Ci się. PS. Sprawdź sobie, do czego służy operator "&". -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
A mógłbyś naprowadzić mnie na jakiś "trop" nie wiem od czego zacząć :/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Proponuję zacząć od lektury manuala i przeszukania Google. To jest trop. Temat rzeka: "WYRAŻENIA REGULARNE".
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
A do wyszukania w tekście np. "abc" jaka funkcja służy
![]() znalazłem tylko "ereg"
ale wyszukuje ona tylko na początku zmiennej, a ja chcę, aby ona po całej zmiennej szukała np. jak znajdzie w środku to żeby też zwrócił true Ten post edytował patryk20120 12.12.2008, 15:37:59 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 12 Dołączył: 5.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
poczytaj manuala na temat preg_match oraz preg_match_all na stronie php.net
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
No dobrze, mam funkcje zastępowania danego wyrazu, ale jak zrobić to, że pokazuje mi tekst z pliku tylko wpisany pod danymi tagami np.
Zawartość pliku *.txt: Kod <1> test1 </1> <2> test2 </2> a na stronie wyświetli mi tak: Kod Z tagów <1> i </1>: test1 Z tagów <2> i </2>: test2 Po prostu chodzi mi o to, żeby wyszukać dany tag i wyświetlić jedynie to co jest pomiędzy nim ![]() Bardzo proszę nie o gotowy skrypt, ale więcej szczegółów. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 09:49 |