![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 21.01.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Więc mam tabele1 w ktorej jest ID i login w login znajduje się 5 wpisów
"1.Jarek,2.Maciek,3.Maciek,4.Jarek,5.Jarek" I moje pytanie czy idzie jednym zapytaniem zrobić tak aby zwróciło mi ilość kazdego ze wpisów w tej tabeli. Nie chodzi mi o num_rows bo tam musiałbym podać ze ma liczyć Maciek albo Jarek, ale chodzi o to żeby funkcja sama mi podliczyła ilość różnych wpisów. NArazie jedynym rozwiązaniem jakie znam to napisać funkcje która wpierw pobierze za pomocą dopiski DISTINCT wszytskie nazwy i potem każdą z nich z podliczy ale może jest prostszy sposób ? P.S. Szukałem w Search ale cieżko znaleźść ![]() Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest prostszy sposob...
[sql:1:ab39df462a]SELECT login, COUNT(id) FROM tabela GROUP BY login [/sql:1:ab39df462a] -------------------- Brak czasu :/
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 21.01.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuje , ale czy bardzo się wygłupie jak spytam jak przedstawić to zapytanie w postaci :
1. Jarek - 3 razy 2. Maciek - 2 razy ? Mam nadzieje że nie ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Trzeba by to najpierw posortowac wg ilosci wystapien...
[sql:1:44d19f42db]SELECT login, COUNT(id) ile FROM tabela GROUP BY login ORDER BY ile DESC[/sql:1:44d19f42db] Cytat próbowałem z fetch row ale coś mi nie wychodzi
![]() Pokaz kod ktorym probowales to poszukamy bledow: ![]() -------------------- Brak czasu :/
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki FIDO
już poszukałem pokombinowałem i problem miałem w tym że nie podałeś za pierwszy razem za count "ile" przez co nie zabardzo wiedziałem do czego się odwoływać . Kod który działa [php:1:d313c9f376]<?php $zapy="SELECT login , COUNT(uzy_id) AS ile FROM tablica GROUP BY login ORDER BY ile DESC"; $wyk=mysql_query($zapy); while ( $row=mysql_fetch_array($wyk) ) { echo "$row[login] , $row[ile] <br> "; } ?>[/php:1:d313c9f376] |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 03:54 |