![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 0 Dołączył: 9.11.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prosze o pomoc w następującej sprawie:
do pliku wstawiam inny plik funkcją include [php:1:7918bf83f7]<?php include ("footer.inc"); ?>[/php:1:7918bf83f7] teraz chcę aby footer.inc wykonywał określony fragment kodu w zależności od tego w jaki plik został wklejony (np. inny fragment zostanie wykonany gdy footer.inc wstawię do index.php, a inny gdy do login.php. Jak zapytać się o nazwe pliku. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 263 Pomógł: 0 Dołączył: 13.07.2003 Skąd: wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[php:1:af5e82f705]<?php
__LINE__ ?>[/php:1:af5e82f705] zwróci ci nazwę pliku w którym jest wywołane co do twojego problemu to wydaje mi się że pomoże ci switch http://pl.php.net/manual/en/control-struct...ures.switch.php Pozdrawiam patS. -------------------- www.tigroup.pl Rozwiązania informatyczne dla sektora MSP.
Projektowanie i tworzenie stron www, dedykowane rozwiązania e-biznes, outsourcing usług programis |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 0 Dołączył: 9.11.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrobiłem głupotę i teraz za nią przepraszam. Taką sprawą nie powinienem nikogo fatygować.
Tego posta nalezy usunąć, a ja zamias od razu pisac coś takiego na forum powiniemem najpierw łyknąć kawy, bo w tym przypadku myślenie jest zbędne. Ale jak człowiek jest nie wyspany to należy mu wszystko wybaczyć. Wystarczyło zapytac się o $PHP_SELF i wysztko już działa tak jak chciałem. [php:1:44cd5f5aec]<?php $file_info = pathinfo($PHP_SELF); $name = $file_info["basename"]; if ($name == "index.php") { część kodu jaka chcemy wykonać } ?>[/php:1:44cd5f5aec] Prosze o pozytywne wypowiedzi na temat mojej zdrowej samokrytyki. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 04:07 |