![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 254 Pomógł: 0 Dołączył: 30.12.2003 Skąd: Strzegom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
złożony problem: po wykonaniu zapytania: [php:1:4b2b36d704]<?php $sql = 'SELECT * FROM filmy ORDER BY id ' . $sort . ' LIMIT ' . $from . ', ' . $_ARTICLES['max_articles']; ?>[/php:1:4b2b36d704] otrzymuję jakieś tam wyniki, które następnie są wyświetlane w tabeli na stronie. Teraz chciałbym, aby kolejne zapytanie z tych wyników już powstałych ograniczało je o kolejny warunek np. gatunek Próbowałem do tego istnijącego już zapytania dopisać AND WHERE gatunek = '".$gatunek."'" Ale ciągle zwraca mi błędy. Jest jakieś zapytanie albo możliwość połączenia tych zapytań ![]() pozdrawiam -------------------- Bieganie jest tym co kocham najbardziej, jest dla mnie powietrzem w moich płucach, krwią płynącą w żyłach, dawką endorfin, źródłem szczęścia i celem samym w sobie... A w skrócie to jestem uzależniony od biegania.
primo gg1148730 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 338 Pomógł: 2 Dołączył: 17.05.2003 Skąd: Kraków , Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam pytanko a poco to and przed where
![]() wsytarczy jak dasz samo where. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 254 Pomógł: 0 Dołączył: 30.12.2003 Skąd: Strzegom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[php:1:829e63a583]<?php
$sql = 'SELECT * FROM filmy ORDER BY id ' . $sort . ' LIMIT ' . $from . ', ' . $_ARTICLES['max_articles'] WHERE gatunek = '".$gatunek."'"; ?>[/php:1:829e63a583] non toper błąd -------------------- Bieganie jest tym co kocham najbardziej, jest dla mnie powietrzem w moich płucach, krwią płynącą w żyłach, dawką endorfin, źródłem szczęścia i celem samym w sobie... A w skrócie to jestem uzależniony od biegania.
primo gg1148730 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie dziwie sie że błąd
![]() [php:1:0bdf812f7c]<?php $sql = "SELECT * FROM filmy WHERE gatunek = '".$gatunek."' ORDER BY id " . $sort . " LIMIT " . $from .", " . $_ARTICLES['max_articles'] ; ?>[/php:1:0bdf812f7c] http://www.mysql.com/doc/en/ -- poczytaj o kolejności ![]() Poza tym, jak używasz apostrofów to używaj ich do konca, a nie wstawiaj nagle cudzysłowy ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
to co podałeś działa i chwała Ci za to, ale zaczęła mi się sypać pozostała część kodu, ale z tym sobie poradzę, najgorzej mi zawsze idzie z tymi nieszczęsnymi zapytaniami
![]() pozdrawiam -------------------- Bieganie jest tym co kocham najbardziej, jest dla mnie powietrzem w moich płucach, krwią płynącą w żyłach, dawką endorfin, źródłem szczęścia i celem samym w sobie... A w skrócie to jestem uzależniony od biegania.
primo gg1148730 |
|
|
![]()
|
|
no aby sobie życie utrudnić to jeszcze chciałbym zmodyfikować owe zapytanie o coś takiego:
mam w bazie 2 takie pola: nosnik_vhs i nisnik_dvd - wpisy w tych polach są tylko takie: tak lub nie; teraz aby tylko zwracalo wynik z wpisem "tak" obecnie wyświetla wszystko -------------------- Bieganie jest tym co kocham najbardziej, jest dla mnie powietrzem w moich płucach, krwią płynącą w żyłach, dawką endorfin, źródłem szczęścia i celem samym w sobie... A w skrócie to jestem uzależniony od biegania.
primo gg1148730 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat no aby sobie życie utrudnić to jeszcze chciałbym zmodyfikować owe zapytanie o coś takiego:
mam w bazie 2 takie pola: nosnik_vhs i nisnik_dvd - wpisy w tych polach są tylko takie: tak lub nie; teraz aby tylko zwracalo wynik z wpisem "tak" obecnie wyświetla wszystko Logicznie patrząc na to co napisaleś to zaszłaby sprzeczność - nie może być równocześnie "tak" i "tak" ![]() [php:1:314e62fecf]<?php $sql = "SELECT * FROM filmy WHERE gatunek = '".$gatunek."' AND nosnik_vhs='tak' ORDER BY id " . $sort . " LIMIT " . $from .", " . $_ARTICLES['max_articles'] ; ?>[/php:1:314e62fecf] lub [php:1:314e62fecf]<?php $sql = "SELECT * FROM filmy WHERE gatunek = '".$gatunek."' AND nosnik_dvd='tak' ORDER BY id " . $sort . " LIMIT " . $from .", " . $_ARTICLES['max_articles'] ; ?>[/php:1:314e62fecf] -------------------- |
|
|
![]()
|
|
nie tak: przykładowo klikam przycisk Filmy dvd i tam w tej kategorii mają się wyświetlić tylko filmy które mają wpis w tabeli w komórce nosnik_dvd "tak" a jak jest nie to po prostu nie wyświetla tego
-------------------- Bieganie jest tym co kocham najbardziej, jest dla mnie powietrzem w moich płucach, krwią płynącą w żyłach, dawką endorfin, źródłem szczęścia i celem samym w sobie... A w skrócie to jestem uzależniony od biegania.
primo gg1148730 |
|
|
![]()
|
|
No właśnie tak masz.
Podepnij to pod warunek w php i już ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.07.2025 - 08:06 |