![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 152 Pomógł: 1 Dołączył: 14.05.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Piszę skrypt dodawania artykułów. Jest tam opcja wysłania pliku z miniaturą zdjęcia. Chciałbym aby nazwa pliku (miniatury) wyglądała w taki sposób: 612,tytul.jpg gdzie 612 - to id artykułu a tytuł to jego nagłówek.. Problem jest taki, że plik jest najpierw uploadowany a dopiero później wpis zostaje dodany do bazy danych.. Oczywiście w mysql_query jako id podaje NULL aby przypisało się automatycznie. I tutaj tkwi mój problem - czy da się jakoś przewidzieć jakie będzie id przed jego fizycznym dodaniem?? Jakieś inne pomysły na rozwiązanie tego problemu... ![]() pozdrawiam, swist666 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 170 Pomógł: 18 Dołączył: 6.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mógłbyś np. najpierw dodać wpis, potem uploadować fotkę z nazwą id_tytul.jpg, a potem updatować wpis w tabeli wprowadzajac do niej tylko nazwę zdjęcia.
Bo teoretycznie mogłbyś wziąć ostatnie id z tabeli i dodać do niego jeden, ale jak masz automatycznie ustawione wpisywanie id, to w przypadku jak usuniesz ostatni rekord z tabeli cała interes się sypnie ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 152 Pomógł: 1 Dołączył: 14.05.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mógłbyś np. najpierw dodać wpis, potem uploadować fotkę z nazwą id_tytul.jpg, a potem updatować wpis w tabeli wprowadzajac do niej tylko nazwę zdjęcia. Dwa zapytania (sprawdzenie id ostatnio dodanego rekordu + update) więcej ale myślę, że ostatecznie chyba tak zrobie ![]() Bo teoretycznie mogłbyś wziąć ostatnie id z tabeli i dodać do niego jeden, ale jak masz automatycznie ustawione wpisywanie id, to w przypadku jak usuniesz ostatni rekord z tabeli cała interes się sypnie ![]() Właśnie dlatego nie chcę tego rozwiązania.. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 11:05 |