![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 15.10.2008 Skąd: Kleszczów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam wielką prośbę do fachowców o pomoc. ![]() Na stronie internetowej mam formularz kontaktowy w php, do tej pory działał poprawnie, ale od 1 września 2008 nastąpiło przełączenie domyślnego interpretera języka PHP 4 na serwerze na PHP 5. Od tego czasu mam problem z formularzem kontaktowym. Wszystko byłoby dobrze, gdyby nie fakt, że w emailu nie dostaję treści wiadomości. Wszystkie inne pola z formularza przychodzą wypełnione. W tym miejscu jest moja prośba o sprawdzenie kodu formularza, co może być przyczyną tego problemu po przejściu na PHP5 :
z góry dzięki za wszelką pomoc Krzysiek
Powód edycji: dodałem bbCode (ociu)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 13 Dołączył: 15.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dodaj
przed zmienną body a powinno działać Ten post edytował krzyszbi 15.10.2008, 23:19:08 -------------------- Everything should be made as simple as possible, but not simpler. - A.Eainstein
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 15.10.2008 Skąd: Kleszczów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeśli dobrze zrozumiałem, to chodziło o oto
![]() CODE <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> <html><head><meta http-equiv="Content-Language" content="pl"> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1250"> <meta http-equiv='Content-Type' content='text/html; charset=iso-8859-2'></HEAD> <body bgcolor="#eaeaea"> <?php $wiadomosc= $_POST["tekst"]; ?> <center> <body><br/><br/><br/><br/><br/> <b><font SIZE="8">Dziękujemy za wysłanie formularza.<br/><br/> Proszę czekać na odpowiedź.</FONT></B> </BODY> </CENTER> </HTML> <?php $wiadomosc = strtr($tekst, 'ĄĆĘŁŃÓŚŻŹąćęłńóśżź', 'ACELNOSZZacelnoszz'); if (count($_POST)) { $moje = [email=""]'xxx@xx.xx'[/email]; $subject = 'Formularz kontaktowy ze strony xxx'.; $error = 'Wystąpił błąd podczas wysłania formularza, proszę o ponowne wysłanie'; $charset = 'iso-8859-2'; $imie = $_POST["imie"]; $nazwisko = $_POST["nazwisko"]; $firma = $_POST["firma"]; $telefon = $_POST["telefon"]; $poczta = $_POST["poczta"]; $ip = $_SERVER['REMOTE_ADDR']; $body = "\n Imię: $imie\n Nazwisko: $nazwisko\n Firma: $firma\n Telefon: $telefon\n E-Mail: $poczta\n IP: $ip\n\n Wiadomość: $wiadomosc\n"; $head = "MIME-Version: 1.0\r\n" . "Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2\r\n" . "Content-Transfer-Encoding: 8bit\r\n"; echo mail($moje, "=?$charset?B?" . base64_encode($subject) . "?=" , $body , $head) ? $message : $error; } else { ?> <form ACTION="?" method="post"> <P ALIGN="LEFT"><b>Imię: </b> <INPUT TYPE="text" NAME="imie" size="40"> <P ALIGN="LEFT"><b>Nazwisko: </b> <INPUT TYPE="text" NAME="nazwisko" size="40"> <P ALIGN="LEFT"><b>Firma: </b> <INPUT TYPE="text" NAME="firma" SIZE="40"> <P ALIGN="LEFT"><b>Telefon: </b> <INPUT TYPE="text" NAME="telefon" SIZE="40"> <P ALIGN="LEFT"><b>E-mail: </b> <INPUT TYPE="text" NAME="poczta" SIZE="40"> <P ALIGN="LEFT"><b>Wiadomość: </b> <TEXTAREA ROWS=4 COLS=50 NAME="tekst"></TEXTAREA> <INPUT TYPE="Submit" VALUE="Wyślij formularz"> <INPUT TYPE="Reset" VALUE="Wyszyść formularz"> </P> </FORM> <?php } echo" <script language=\"JavaScript\"> function przenies(){ window.location.href='http://www.html'; } var szybkosc = 4000; setTimeout(\"przenies()\",szybkosc); </script> "; ?> jeśli o to chodziło, to niestety dodanie tego kodu php przed body nie pomogło i dalej nie widać treści wiadomości ![]() z wysłanego formularza dostaję taką wiadomość email: Imię: aaaaaaaa Nazwisko: bbbbbbbbb Firma: ccccccccc Telefon: dddddddddd E-Mail: eeeeeeeeeeee Wiadomość: Ten post edytował Krzysiek_1 16.10.2008, 17:04:13 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 13 Dołączył: 15.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
napisałem
dodaj
przed zmienną body a powinno działać przed funkcją mail -------------------- Everything should be made as simple as possible, but not simpler. - A.Eainstein
|
|
|
![]()
|
|
sorry, za laicyzm, ale możesz mi podpowiedzieć w które miejsce mam ten kod wstawić,
pomiędzy które linie kodu, który załączyłem w poście powyżej, bo się pogubiłem ![]() Ten post edytował Krzysiek_1 16.10.2008, 17:11:39 |
|
|
![]()
|
|
mięczy linią
a
-------------------- Everything should be made as simple as possible, but not simpler. - A.Eainstein
|
|
|
![]()
|
|
mam jeszcze jedno pytanie,
czy jest możliwość dopisania do już istniejącego postu kodu php, takich funkcji, aby dane wysyłane w formularzu, były oprócz wysyłania ich email, archiwizowane w jakimś pliku na serwerze, z możliwością poźniejszego ich odczytu? za każdą podpowiedź od fachowców dziękuję z góry ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 182 Pomógł: 14 Dołączył: 20.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
były oprócz wysyłania ich email, archiwizowane w jakimś pliku na serwerze Coś takiego?
Dodaj na końcu skryptu i powinno działać - ew. popraw nazwę jakiejś zmiennej, bo nie testowałem ![]() Może wystąpić mały problem, jeśli kilka osób na raz będzie chciało wysłać wiadomość, bo nie można zablokować pliku – zawsze możesz dodać parametr daty do nazwy pliku, żeby każda wiadomość była zapisywana w oddzielnym pliku. |
|
|
![]()
|
|
Dzięki za szybką odpowiedź, już testuję
![]() wielkie dzięki za pomoc, działa wyśmienicie ![]() mam jeszcze jedno pytanie ![]() chcę wyświetlić zawartość wcześniej zapisanego pliku w przegądarce internetowej, ale mam mały problem, jak wyświetlam zawartość tego pliku za pomocą takiego kodu:
to owszem wyświetla mi zawartość pliku, ale w jednej linii, i tutaj jest moje dodatkowe pytanie, co muszę zmienić w powyższym kodzie, abym mógł wyświetlić zawartość pliku, aby każda linia była wyświetlana jedna pod drugą, tak jak została zapisana w .txt za pomocą \n ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 129 Dołączył: 10.01.2008 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
file" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual potem foreach" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
-------------------- Pomogłem? Kliknij przycisk Pomógł pod pomocnym Ci postem.
http://maxik.me/ |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 129 Dołączył: 10.01.2008 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I będzie OK. -------------------- Pomogłem? Kliknij przycisk Pomógł pod pomocnym Ci postem.
http://maxik.me/ |
|
|
![]()
|
|
serdeczne dzięki za pomoc
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 03:29 |