![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 1 Dołączył: 21.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam następujące tabele:
cities: city_id, name, province provinces: province_id, name Czy ta się za pomocą jednego zapytania wyciągnąć z obu baz nazwy miast i pogrupować je wg nazwy województwa plus zliczyć ilość miast w każdym województwie?
ale nie działa to tak, jakbym chciał. EDIT dopiero teraz zauważyłem, że jest oddzielny dział na bazy danych, jakby ktoś to przeniósł to bym był dźwięczny ![]() Ten post edytował DzeSiu 15.10.2008, 17:12:44 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 13 Dołączył: 15.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wybranie mist i dołączenie nazwy województwa to najlepiej JOIN-em
czyli
a policzenie miast w województwie chyba bez podzapytania się nie odejdzie ja wykminiłem coś takiego
sprawdź czy działa tak jak powinno nie wiem jak chcesz to jeszcze wyświetlać bo to też co nieco może zmienić -------------------- Everything should be made as simple as possible, but not simpler. - A.Eainstein
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Przenoszę na bazy danych -> mysql.
-------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 1 Dołączył: 21.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
(sry, i dzięki za przeniesienie)
Wracając do tematu - działać działa, ale chodziło mi o coś takiego: w tej chwili wyświetla się to mniej więcej tak:
Ja byłbym rad gdyby to wyglądało tak:
No chyba, że się nie da, to pozostanie mi wykonanie 16 zapytań, dla każdego województwa osobno Ten post edytował DzeSiu 15.10.2008, 18:23:10 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 13 Dołączył: 15.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
właśnie się tak w MySQL-u samym nie dal przynajmniej ja nie wiem ale php pomoże
![]() przeleć pętlą i sobie pogrupuj ![]()
mniej więcej tak jedne pętelka jest dużo szybsza niż kolejne 15 zapytań ![]() p.s. pisane z palca nie wiem czy działa Ten post edytował krzyszbi 15.10.2008, 18:31:32 -------------------- Everything should be made as simple as possible, but not simpler. - A.Eainstein
|
|
|
![]()
|
|
Trochę to zmodyfikowałem i działa tak jak chciałem:
Musiałem też pozmieniać to i owo bo nie mogłem używać obiektów stdClass jako tablicy. Niemniej jednak dzięki wielkie za pomoc, bo tak się chyciłem tego SQL'a, że całkiem zapomniałem o innych rozwiązaniach ![]() Ten post edytował DzeSiu 15.10.2008, 19:06:32 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 09:20 |