![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 174 Pomógł: 4 Dołączył: 27.07.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam taka sprawę w jaki sposób skonstruować zapytanie aby usunąć takie same wpisy w tabeli ![]() ![]() pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 174 Pomógł: 4 Dołączył: 27.07.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oki fajnie mam :]
a teraz z innej beczki czy da się ponownie ponumerować "pozmieniać" id jeżeli mam auto_increment chodzi mi o numeracje by była po kolei |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat mi o numeracje by była po kolei pytanie za 100 punktow: po co? Po to sie nadaje ID by sie ono nie zmienialo. A to ze bedziesz mial dziury to w niczym nie przeszkadza -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
no niby tak :-)
mam sobie nazwy miast i każdemu miastu jest przypisane id w bazie mam +- 150 a numery są z kosmosu :] |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 274 Pomógł: 35 Dołączył: 18.07.2008 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat 2.2 Jak przenumerować pole typu "autoincrement"? Mam w tabeli pole typu autoincrement. Jeżeli usunę jakiś rekord, to ta liczba pózniej nie będzie wykorzystana - zrobi się "dziura". Czy można jakoś automagicznie przenumerowac pozostałe elementy albo przynajmniej zrobić tak, by następny element miał id równe temu brakującemu, a nie większe o 1 od największego? Sposób być może jest, ale mija się to z ideš takiego pola. Pole typu autoincrement z założenia ma mieć wartości unikalne i ma służyć do *jednoznacznego* identyfikowania rekordów. Pole typu autoincrement może być wykorzystywane jako klucz obcy w innej tabeli, a po przenumerowaniu rekordów powišzania pomiędzy rekordami z obu tabel zniknš lub stanš się nieprawidłowe. Przykład: Tabela pracownicy (id_wydzialu to klucz obcy z tabeli wydzialy (id_w)): id_p nazwisko id_wydzialu 1 Kowalski 2 2 Nowak 3 3 Iksiński 3 4 Masztalski 1 Tabela wydzialy id_w nazwa 1 Produkcja 2 Księgowość 3 Magazyn 4 Marketing Jeśli usuniemy wydział nr 3 i przenumerujemy rekordy tak, że Marketing będzie miał numer 3, to okaże się, że Nowak i Iksiński nie pracujš w Magazynie, tylko w Marketingu, co jest oczywiście błędne. pełny tekst Druga rzecz to to PS Lepiej użyj int i sam nadawaj numery -------------------- "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota,
choć nie jestem pewien co do tej pierwszej." Albert Einstein Wirtualny Rynek Predykcyjny |
|
|
![]()
|
|
w tym sęk iż kasowałem powtarzające się wpisy
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 274 Pomógł: 35 Dołączył: 18.07.2008 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrób skrypt w php lub funkcje w mysql skopiuj wszystkie rekordy do jakiejś tablicy następnie wyczyść / usuń tabele i karz jej numerować od 1 i wpisz wszystko co jest w tabeli (trochę długo ale sposób jest
![]() -------------------- "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota,
choć nie jestem pewien co do tej pierwszej." Albert Einstein Wirtualny Rynek Predykcyjny |
|
|
![]()
|
|
a no widzisz dzięki :]
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 23.06.2025 - 21:08 |