![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Właśnie zauważyłem, że dostępna jest najnowsza wersja ZF oznaczona numerkiem 1.7.
Niestety nie wiem za bardzo co jest na pokładzie, dopiero przeglądam dokumentację. Z tego co zauważyłem, to dodano klasy do wymiany danych między flashem i PHP - Zend_Amf oraz poprawiono obsługę uploadowania plików - dodatkowe walidatory. -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 012 Pomógł: 109 Dołączył: 26.09.2003 Skąd: nexis.pl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Coś szybko lecą z numerkami do przodu - ciekawe czy poza zmianą numerków wprowadzono znaczące poprawki i czy 1.7 jest wstecz kompatybilny z 1.6.2.
BTW: Ktoś miał zamiar zainteresować się na poważnie certyfikatem ZF? Póki co można być jeszcze pierwszym w Polsce. ![]() Ten post edytował nexis 14.10.2008, 19:29:19 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Coś szybko lecą z numerkami do przodu Spodziewałem się, że niedługo wyjdzie nowa wersja, ponieważ Zend podpisał umowę z Adobe. Podobnie było w przypadku Dojo. Jednak nie spodziewałem się, że nastąpi to tak szybko. -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 012 Pomógł: 109 Dołączył: 26.09.2003 Skąd: nexis.pl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zend podpisał umowę z Adobe Zapowiada się naprawdę dobry framework, który będzie wspierany przez giganty informatyczne. Ciekawe czy pozostanie bezpłatny. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator wortalu Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 960 Pomógł: 39 Dołączył: 21.10.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To na razie PR wiec nie ma się co zachwycać. Jeszcze sporo do oficjalnej wersji.
|
|
|
![]()
|
|
Lista zmian, jakie pojawią się w wersji 1.7.
-------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 6 Dołączył: 15.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Taki, że Zend Framework będzie zawierał komponenty współpracujące z technologiami Adobe.
|
|
|
![]()
|
|
A niby jaki wpływ na ZendFramework miałoby podpisanie umowy między Zendem a Adobe? Taki sam jak podpisanie umowy z firmą odpowiedzialną za Dojo, czyli zintegrowaniem frameworka z zewnętrzną biblioteką. P.S. Dlaczego wylądowało to na hydeparku? -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Taki sam jak podpisanie umowy z firmą odpowiedzialną za Dojo, czyli zintegrowaniem frameworka z zewnętrzną biblioteką. Sensio Labs nie musiało podpisywać żadnej umowy żeby napisać integracje symfony z Dojo ![]() Wydaje mi się, że Adobe nie zamknie się na cały świat PHP integrując tylko z Zendem. Byłoby to bez sensu, bo Zend nie jest w stanie dać nic w zamian. Poza tym tego typu akcje czasem kończą się różnie. Weźmy na przykład MySQL'a i Sun'a. Miało być niewiadomo co a co się dzieje? MySQL jest bliski końca. Nic się nie dzieje. Dlaczego wylądowało to na hydeparku? Ponieważ działy tematyczne na forum są miejscem dyskusji dotycząccych problemów i zagadnień technicznych. Komentowanie newsa że jest nowy release czegośtam może być na Hydeparku.
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Sensio Labs nie musiało podpisywać żadnej umowy żeby napisać integracje symfony z Dojo Prawda, np w wersji 1.7 będzie helper do jQuery.Sądzę, że taka umowa ma na celu wzmocnienie frameworka na rynku i temu głównie służy, a że info poszło w świat, więc wypada coś napisać. Cytat Ponieważ działy tematyczne na forum są miejscem dyskusji dotycząccych problemów i zagadnień technicznych. Komentowanie newsa że jest nowy release czegośtam może być na Hydeparku. Masz rację. Nie było pytania. Mały OT. Polska gola! ![]() -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 5 Dołączył: 12.09.2006 Skąd: Pruszków/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
BTW: Ktoś miał zamiar zainteresować się na poważnie certyfikatem ZF? Póki co można być jeszcze pierwszym w Polsce. ![]() Przyznam szczerze, ze po pracy w 3 miejscach gdzie sie tegoz FW uzywalo i w kazdym uzywalo sie go inaczej troche trudno byloby mi w pelni uznac, ze osoba, ktora ma takowy certyfikat jest dobra w ZF. Choc poczekam, zobaczymy... -------------------- "Człowiek dążący do swego celu może być skuteczny tylko w przypadku, jeśli każdą minutę swego życia wykorzysta z maksymalną korzyścią dla osiągnięcia zaplanowanego celu. Jeśli stworzył dla siebie system kar i karze sam siebie za każdą zmarnowaną minutę. Człowiekowi w zupełności wystarczą 3-4 godziny snu, cały pozostały czas może być wykorzystany dla osiągnięcia upragnionego celu." -- Wiktor Suworow
Java devBlog KulturalnyChlebik |
|
|
![]()
|
|
Bo to nie jest framework!
10 osób, które piszą w ZF oddzielnie posadzone do jednego projektu nie dogadają się w ogóle przez tydzień. 10 osób, które piszą w dowolnym frameworku mogą dogadać się po godzinie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
otóż to, bardzo dobry argument mike
![]() -------------------- aplikacje internetowe | Symfony
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 31 Dołączył: 13.11.2006 Skąd: się znamy? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przyznam szczerze, ze po pracy w 3 miejscach gdzie sie tegoz FW uzywalo i w kazdym uzywalo sie go inaczej troche trudno byloby mi w pelni uznac, ze osoba, ktora ma takowy certyfikat jest dobra w ZF. Choc poczekam, zobaczymy... Tzn. ? Gdzieś parzyliście za jego pomocą kawę? ZF ma to do siebie na jego bazie buduje się dopiero platformę - stąd każda konkretna implementacja może być (nieco/zupełnie/troche) inna (i dlatego według mnie bardziej pasuje nazwa 'platform' jak w Symfony). Mylisz pojęcia i utożsamiasz framework z poskładaną już w całość aplikacją. -------------------- Goldenline: Łukasz Rodziewicz
|
|
|
![]()
|
|
Cytat według mnie bardziej pasuje nazwa 'platform' Niestety nazwa Zend Platform jest już zajęta ![]() Moim zdaniem luźna struktura ZF stanowi o jego sile. Nie ma ściśle określonych reguł, których trzeba się trzymać podczas tworzenia aplikacji, przez co różne aplikacje wyglądają tak jak powinny wyglądać, a nie jak sztuczne twory wymyślone przez grupkę programistów, bo tak im pasuje. Podobna sytuacja ma miejsce w przypadku platformy .NET (gwoli ścisłości - nie porównuję ZF do .NET). Oba rozwiązania oferują liczne komponenty, których można używać w dowolny sposób, w zależności od potrzeb. -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 31 Dołączył: 13.11.2006 Skąd: się znamy? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety nazwa Zend Platform jest już zajęta ![]() Tak wiem o tym. Moim zdaniem luźna struktura ZF stanowi o jego sile. Nie ma ściśle określonych reguł, których trzeba się trzymać podczas tworzenia aplikacji, przez co różne aplikacje wyglądają tak jak powinny wyglądać, a nie jak sztuczne twory wymyślone przez grupkę programistów, bo tak im pasuje. Podobna sytuacja ma miejsce w przypadku platformy .NET (gwoli ścisłości - nie porównuję ZF do .NET). Oba rozwiązania oferują liczne komponenty, których można używać w dowolny sposób, w zależności od potrzeb. Nie róbmy z tego tematu kolejnej dyskusji o wyższości jednego rozwiązania nad innym ![]() BTW porównanie ZF do .NET jest szalenie karkołomne ![]() -------------------- Goldenline: Łukasz Rodziewicz
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 5 Dołączył: 12.09.2006 Skąd: Pruszków/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tzn. ? Gdzieś parzyliście za jego pomocą kawę? ZF ma to do siebie na jego bazie buduje się dopiero platformę - stąd każda konkretna implementacja może być (nieco/zupełnie/troche) inna (i dlatego według mnie bardziej pasuje nazwa 'platform' jak w Symfony). Mylisz pojęcia i utożsamiasz framework z poskładaną już w całość aplikacją. Alez doskonale o tym wiem, nazwy framework uzywam glownie dlatego, iz jest to jakos tak 'zrosniete' z produktem. No ale do rzeczy. Nie zamierzam dyskutowac na ile produkt oferowany przez Zenda jest frameworkiem/platforma/zbiorem klas. Rzecz w tym, iz potencjalna certyfikacja w tej dziedzinie ogranicza sie sila rzeczy do znajomosci poszczegolnych komponentow ZF, a nie do efektywnego tworzenia aplikacji w jakis z gory okreslony sposob. I zgodze sie z Mike, ze wlasnie mozna miec 3 koderow z certyfikatem znajomosci ZF, a i tak nie beda sie oni mogli w ogole dogadac. -------------------- "Człowiek dążący do swego celu może być skuteczny tylko w przypadku, jeśli każdą minutę swego życia wykorzysta z maksymalną korzyścią dla osiągnięcia zaplanowanego celu. Jeśli stworzył dla siebie system kar i karze sam siebie za każdą zmarnowaną minutę. Człowiekowi w zupełności wystarczą 3-4 godziny snu, cały pozostały czas może być wykorzystany dla osiągnięcia upragnionego celu." -- Wiktor Suworow
Java devBlog KulturalnyChlebik |
|
|
![]()
|
|
Bo to nie jest framework! 10 osób, które piszą w ZF oddzielnie posadzone do jednego projektu nie dogadają się w ogóle przez tydzień. 10 osób, które piszą w dowolnym frameworku mogą dogadać się po godzinie. Możesz to poprzeć jakimś rozsądnym argumentem? Bo nie tylku irytują, ale wk*** mnie bezsensowne słowa rzucone na wiatr, byle były krytyką czegoś, o czym tak naprawdę ktoś nie ma pojęcia. Ściśle analizując twoją wypowiedź ZF klasyfikuje się również do dowolnego framework, więc przeczysz sam sobie. Rzecz w tym, iz potencjalna certyfikacja w tej dziedzinie ogranicza sie sila rzeczy do znajomosci poszczegolnych komponentow ZF, a nie do efektywnego tworzenia aplikacji w jakis z gory okreslony sposob. Dlatego to jest certyfikat ZF, czyli traktujący o znajomości produktu, a nie "certyfikat efektywnego tworzenia aplikacji w jakis z gory okreslony sposob". Powoli zaczynam mieć wrażenie, że chcecie powiedzieć iż posiadanie takiego certyfikatu to wada, a nie zaleta. Rozumiem, że dobry programista (który musi się pierw jakoś wykazać swoim talentem) nie musi posiadać żadnego certyfikatu. Idąc dalej nie musi nawet skończyć renomowanej uczelni, a nawet nierenomowanej. Idąc jeszcze dalej mógłby skończyć ścieżkę edukacji mając 18 lat, ale czemu w takim razie większość z was tak nie postąpiła? Ten post edytował nexis 24.10.2008, 23:14:24 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Możesz to poprzeć jakimś rozsądnym argumentem? Bo nie tylku irytują, ale wk*** mnie bezsensowne słowa rzucone na wiatr, byle były krytyką czegoś, o czym tak naprawdę ktoś nie ma pojęcia. Doświadczenie kochaniutki, doświadczenie jest moim argumentem.Nie myśl sobie, że piszę takie rzeczy nie programując nigdy w ZF i nie znając go. W firmie, w której pracuję, obowiązujące są dwa rowzwiązania ZF i symfony, więc dodatkowo popieram swoje zdanie obserwacjmi. Poza tym tak uważa każdy z programistów w mojej pracy. Nawet (i może czasem przede wszystkim) Ci, którzy wolą ZF. Pomijając sympatie i preferencje na niektóre rzeczy trzeba spojrzeć z chłodną oceną i nadal uważam (i nie tylko ja), że ZF jest narzędziem, które nie od razu ułatwia prace w grupie. Panuje tam zbytnia samowolka. Aaaa i jeszcze bezpośrednio odpowiadając. Pytasz o bezpośredni argument. Proszę bardzo: Na forum (tym i wielu zagranicznych) wiele razy czytałem posty w stylu "czy taka struktura folderów w ZF może być.?" To pokazuje, że każdy może mieć inaczej. To jest plus i minus. Elastyczność jest dobra. Ale do pewnego stopnia. I jak to widzisz? Przychodzi do siebie pięciu programistów specjalizujących się w jednym frameworku i mają problem z poukładaniem sobie folderów? P.S Wulgaryzmy na forum są zakazane. Jeśli nie potrafisz się wysłowić bez nich to nie pisz w ogóle. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 05:54 |