![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 15.06.2008 Skąd: Kołaczyce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Potrzebuje wyrażenie regularne, które zamieni linki względne na coś innego. W tym celu napisałem coś takiego: Kod $zmienna = preg_replace('#pliki.php#si', 'pliki.html', $zmienna); Jednak to zmienia także linki bezwzględne, np.: stronę: www.niemojastrona.pl/pliki.php zamieni na www.niemojastrona.pl/pliki.html co doprowadzi do błędu 404. Dlatego pomyślałem o dopisaniu negacji w ten sposób: Kod $zmienna = preg_replace('#[^http://(.*?)]pliki.php#si', 'pliki.html', $zmienna); I działa, tylko ucina mi niepotrzebnie pojedyńczy apostrof na początku, tzn link wygląda tak: Kod <a href='pliki.php'>pliki</a> a zamienia go na: Kod <a href=pliki.html'>pliki</a> Wiecie może co jest nie tak jak ma być? Ten post edytował bartek124 14.10.2008, 17:45:11 -------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
powodzenia. -------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 15.06.2008 Skąd: Kołaczyce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki, ale czy nie da się tego zrobić od razu w wyrażeniu?
![]() Po prostu ta negacja coś mąci, tylko nie wiem co... -------------------- :)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 16:33 |