![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 129 Dołączył: 10.01.2008 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisałem sobie skrypt uploadu obrazków, jeszcze go nie testowałem, ale mam pytanie. Czy jest on dostatecznie dobrze zabezpieczony?
Miałem parę błędów, poprawiłem je, mimo wszystko uploaduje i za chwilę jest połączenie przerwane przez serwer. Co zrobiłem źle(błędy składni poprawiłem już)? -------------------- Pomogłem? Kliknij przycisk Pomógł pod pomocnym Ci postem.
http://maxik.me/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 419 Pomógł: 42 Dołączył: 12.08.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ogólnie to parę błędów masz. np. co Ci daje pętla która tworzy cały czas tą samą tablice z tymi samymi danymi?
Sam kod jest zabezpieczony. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod jest nieczytelny, np.:
- co ma robić ten if? Oducz się używania echo - używaj zmiennych - i po co exit jak używasz tych ifów, elseifów itp? Utniesz stronę w środku? Pomieszanie z poplątaniem - można to o wiele prościej zrobić, metodologia powinna być mniej więcej taka: - wszystkie błędy wrzucasz sobie np. do tablicy, a zanim np. zapiszesz plik na dysku sprawdzasz funkcją empty, czy tablica błędów jest pusta. Na samym końcu dopiero użyjesz echo - żeby wyświetlić błędy lub treść - dzięki temu masz kontrolę nad treścią i całość szybciej działa. Co do sprawdzania: - typ mime - ok - rozmiar, rozdzielczość - ok - zamiast unikatowej nazwy nadawaj po prostu numer kolejny, lub użyj microtime lub uniqid Możesz jeszcze dla pewności użyć biblioteki GD - na forum były tematy, jak sprawdzić przy pomocy funkcji typu imagecopy, czy plik jest prawidłowym obrazkiem, dodać do niego znak wodny itp. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 129 Dołączył: 10.01.2008 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak jak pisałem błędy poprawiłem, ten z niekończącą się pętlą też. Wkleję nowy kod:
Echa i exity są tymczasowo, to miałby być sam silnik, layout w smarty. Gorzej, że gdy wybieram plik i wysyłam to nic się nie dzieje, a za chwilę mam "Połączenie przerwane przez serwer", na folder files nadałem chmod 777. Jakieś pomysły? O matko. Coś ze mną nie tak, zamieniłem miejscami true i false i działa ![]() -------------------- Pomogłem? Kliknij przycisk Pomógł pod pomocnym Ci postem.
http://maxik.me/ |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 11:32 |