![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 67 Pomógł: 1 Dołączył: 7.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałbym się dowiedzieć czegoś na temat kolejkowania zapytań w bazie mysql. Mam tabele a w niej pole id_tabela(PRIMARY). Podczas dodawania kolejnego rekordu do bazy danych pobieram MAX(id_tabela) i dodaje wartość 1 - tworząc id_tabela o 1 większy, a następnie zapisuje do tabeli kolejny rekord. Problem występuje wtedy kiedy 2 lub więcej użytkowników zapisuje w tym samym czasie - mając ten sam id_tabela baza danych odrzuca ich zapytania, bo jest ustawione PRIMARY.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 161 Pomógł: 25 Dołączył: 6.09.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdź http://pl2.php.net/manual/pl/function.mysql-insert-id.php
Zapomniałem dopisać, że ta funkcja działa w przypadku pól auto increment Ten post edytował piaseq 9.10.2008, 22:20:07 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 890 Pomógł: 65 Dołączył: 13.11.2005 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Pole id oczywiście jest autoinkrementowane?
2. Możesz skorzystać z transakcji, będziesz wówczas panował nad takimi zdarzeniami... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 67 Pomógł: 1 Dołączył: 7.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No wlaśnie nie było - ale teraz nie mam możliwości sprawdzenia czy to tylko auto increment! WIELKIE DZIĘKI drPayton i piaseq
Jednak to nie chodzi tylko o auto increment ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 161 Pomógł: 25 Dołączył: 6.09.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Tak - pole id jest ustawione na auto increment!!
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
To przestan sprawdzac max i ustawiac to id recznie. Przy insercie zamiast id daj NULL a id samo sie zwiekszy
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 23:23 |